Zoran Zaev
Tanjug/AP
Zoran Zaev

Tanjug/AP

Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

To su pomislili mnogi nakon vesti medija na albanskom jeziku da je u pripremi koalicija opozicione VMRO-DPMNE i albanskog DUI-ja, pozivajući se na izvore u tim partijama.

Prema tim informacijama, VMRO-DPMNE računa na glasove novoformirane makedonske Levice koja je dobila dva mandata, a portal Plusinfo navodi da se računa i na podršku Demokratske partije Albanaca, koja je osvojila jedan mandat u makedonskom Sobranju, kao i na četiri mandata Alternative Afrima Gašija, koja je, zajedno sa Alijansom za Albance, zajedno osvojia 12 mandata.

Kako navode makedonski mediji, imajući u vidu da je DUI uslovio stupanje u koaliciju premijerskom pozicijom, pa je opcija dogovora sa VMRO-DPMNE da od avgusta ove godine do avgusta sledeće premijer Albanac, a tri naredne godine da premijer Severne Makedonije bude iz redova VMRO-DPMNE.

Na taj način, dodaje se, obe stranke bi ostvarile svoje interese: DUI bi realizovao izborno obećanje o prvom premijeru Albancu u Severnoj Makedoniji, dok bi se VMRO-DPMNE vratio na vlast.

Ukoliko bi se ovo dogodilo, nova makedonska vlada bi imala podršku 65 poslanika, četiri više od minimuma za formiranje vlade.

Vest je izazvala ne malo interesovanje u Severnoj Makedoniji, mada je, realno, manje verovatna od toga da vladu ipak formira Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva, koji je na izborima osvojio 46 mandata, dva više od VMRO-DPMNE.

Sobranje protest

Tanjug/AP

Sobranje protest, Foto: Tanjug/AP

Zaev je u izbornoj noći proglasio pobudu i najavio da će formirati vladu na čijem čelu će biti on.

Od tada, međutim, nije bilo niakakvih razgovora sa potencijalnim partnerima, bar ne zvanično i javno, osim medijskih informacija da se Zaev sastao sa liderima albanskih stranaka.

Ako se nova vlada formira po principu predizbornih koalicija, Zaev ima dve opcije: on može da formira vladu i sa doskorašnjim koalicionim partnerom DUI Alija Ahmetija, ali i sa opozicionim albanskim strankama Alijansa za Albance, Alternativa i Demokratska partija Albanaca, s tim što bi u tom slučaju Zaevu bila potrebna i dva mandata novoformirane makedonske Levice.

Sve u svemu, čini se da je ključ za sastav nove vlade u rukama Levice, sa njenih dva mandata, ali su, ako dođe do rasturanja predizbornih koalicija, onda sve opcije na stolu i teško je u ovom trenutku prognozirati zasigurno ko će formirati vladu.

Sobranje protest

Tanjug/AP

Sobranje protest, Foto: Tanjug/AP

Digogodišnji diplomata Risto Nikovski smatra da je zemlji sada potrebna široka koalicija, koja će je pripremiti za novi, prevremeni izborni ciklus, a kako je naveo, na taj način bi se izbegla i eventualna politička kriza zbog eventualno nestabilne novoformirane vlade.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je izjavio da će dati ostavku na mesto lidera stranke ako ne bude uspeo da formira vladajuću većinu.

Zaev, za sada, ćuti.

Inače, na poslednjim parlametarnim izborima u toj zemlji, održanim u decembru 2016. godine, iako je VMRO-DPMNE osvojio dva poslanička mesta više u odnosu na Socijaldemokratskog saveza Makedonije, ipak nije uspeo da formira vladu, čime je prekršen princip, koji je važio poslednjih trideset godina u toj zemlji, a to je da koaliciju prave pobedničke stranke u makedonskom i albanskom bloku.

Komentari (1)

Dragan

07.08.2020 15:29

Treba Albanci da uzmu zapadni deo Makedonije,svojim ponasanjem prema Srbiji Makedonci su zasluzili ,mecka igra pred tudju kapiju pa ce i pred njihovu. Dace bog pa priznali su nepostojecu drzavu Kosovo i Metohiju i ima PTAVOSLAVNOG BOGA pa ce se to vratiti,Srbija nece priznati ali ima ko oce.