Vukovi sa Drine
Youtube printscreen
Vukovi sa Drine

Youtube printscreen

Vukovi sa Drine, Foto: Youtube printscreen

Najpre su ih upoznali Zvornik i Podrinje, a potom i celokupna Republika Srpska. Najbolje su ih osetili na svojoj koži muslimanski i hrvatski vojnici, gde god su imali bliske susrete. O delima ovih heroja srpski narod ne zna mnogo.

Pročitajte još:

Sve je počelo 7. maja 1992. godine kada je, sada već legendarni kapetan Miloje sa dvanaest dobrovoljaca sa hrvatskog ratišta stigao u Zvornik, da istinski pomogne svome narodu, a ne zbog ratnog plena. Ubrzo im se pridružuju diverzanti koje predvodi Jovo Mitrović, a nešto kasnije i izviđači sa poručnikom Acom Sekanićem na čelu, kao i minobacačlije kapetana Vlade Mijatovića. 

Posle Milojeve pogibije, početkom jula 1993. godine za komandanta je postavljen poručnik Milan Jolović – Legenda.

Preporučujemo i ovo:

Učestvovali su u mnogobrojnim akcijama oslobađanja srpskih gradova, zbog čega su dobili javnu pohvalu od generala Ratka Mladića, a Legenda kapetanski čin.

On je ostao upamćen po izjavi: "Sad pritisni brate, frka im je! Nato pakt nam ne može ništa! Opleti dole, da čujem vukove kako zavijaju!'', tokom borbi za Srebrenicu 1995.

Da je ova izviđačko-diverzatska jedinica prolazila kroz najteža ratišta, govori i podatak da je kroz jedinicu prošlo 542 borca, 82 poginula borca od toga 4 poginula komandira čete, 8 komandira vodova, 11 komandira odjeljenja te 323 borca su ratni vojni invalidi, mnogi su ranjavani po 4,5 puta. Svega 16 boraca ove jedinice nije bilo ranjavano.

Legenda je u jednom intervjuu rekao da je zavijanje služilo da bi se jedinica oglasila da je prisutna na terenu i da bi se ostvario psihološki momenat na neprijatelja.

- Mogu vam iskreno reći da smo tako dosta linija, rovova, bunkera zauzeli uz gromoglasno zavijanje "Vukova sa Drine" - rekao je Jolović, dodajući da su "Vukovi sa Drine" zavijali i posle oslobađanja teritorija, kako bi "obeležili" svoju teritoriju.