Vakcinacija
screenshot/ Lični stav
Vakcinacija

screenshot/ Lični stav

Vakcinacija , Foto: screenshot/ Lični stav

Od bitke za prekopotrebne doze vakcine protiv virusa ne odustaje ni jedna država na planeti. Kako bi postigli efektivnost u nabavci cepiva, naše komšije iz Hrvatske su upitali srpsku Agenciju za lekove za savet.

- Mi praktično postepeno odobravamo jedan po jedan kontigent vakcine i to su su sve isti postupci, znači sve od uvoza dozvole i analize. Interes je da se brzo dođe do rezultata, ali da se ni jedan deo procesa ne ugrozi - naveo je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i naglasio da je ceo tim danonoćno radio kako bi rezultati bili takvi kakvi sada jesu.

Hrvatski novinari u svom izveštaju nisu propustili šansu da pohvale Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića u lavovskoj borbi za vakcine protiv COVID-19 virusa.

Najviše pohvala dolazi sa hrvatskog RTL-a, a upravo oni su istakli kao ključnu vest da Vučić ne odustaje od bitke za preko potrebne doze vakcina. Video u kom se pohvalno govori o angažovanju predsednika Vučića za kratko vreme dostigao je više od 50 hiljada pregleda.

Podsećanja radi u Srbiju je juče stiglo novih 12.000 doza protiv virusa korona. Pa tako dok Srbija užurbano sprovodi masovnu vakcinaciju, a građani imaju mogućnost da biraju između čak pet cepiva, komšije kubure sa imunizacijom. U našoj zemlji je vakcinisano više od 310.000 ljudi, dok je u ostalim zemljama regiona taj broj značajno manji ili vakcinisanih i nema.

Kada je reč o regionu, Srbija je prva po broju vakcinisanih na milion građana, a iza naše zemlje su Slovenija, Rumunija, Hrvatska i Mađarska.

Hrvati su, iako nevoljno, morali da priznaju da smo se bolje od njih snašli u ovoj teškoj situaciji.

- Zastoj u isporuci cepiva postaje sve veći problem u svim zemljama Evropske unije. Zemlje koje nisu išle u paketu sa EU plaćaju više, i logično, dobijaju više. Tako i naše komšije Srbi. Dok mi kuburimo sa dva cepiva, oni na raspolaganju već imaju pet - rečeno je u jednoj emisiji na hrvatskoj televiziji.

U toj zemlji, koja je i članica Evropske unije, do je sada vakcinisano oko 55.000 ljudi, a zbog nemogućnosti da nabave dovoljno cepiva, ta brojka će verovatno stagnirati jer je imunizacija trenutno obustavljena.

Vučić: Pobedićemo zajedno!

Predsednik Aleksandar Vučić se putem društvenih mreža obratio građanima Srbije. - I dalje traje borba za svaku vakcinu, za svakog građanina. Svet je danas kao Titanik - bogati i veliki su pokušali da čamce za spasavanje obezbede samo za sebe. Ali mi smo žilav narod, borićemo se. U našem posedu je još 10.000 novih vakcina. Pobedićemo zajedno! - poručio je predsednik Vučić.

Pročitajte još: