vrtić, deca
Tanjug
vrtić, deca

Tanjug

Foto: Tanjug

Josić: Deca se odvajaju odmah na ulazu i imaju odvojene parkove za igru

- Deca u grupama su podeljenja na srpsku i hrvatsku… Odmah na zajedničkom ulazu, hrvatska deca idu na levu stranu, a srpska deca na desnu. Međutim, najgore od svega jeste što mališani imaju odvojena i igrališta. Vrtić za jednu decu ima igralište sa leve, a za drugu sa desne strane objekta - opisuje Pavao Josić koji je zabrinut jer smatra da zbog ovakvog pristupa deci u najnežnijoj dobi njegov grad nikada neće zaživeti kao grad tolerancije i suživota.

Preporučujemo:

- Shvatam da je reč o pravu srpske nacionalne manjine na svoju kulturu, jezik i pismo i s time uopšte nemam problem, to je tako zakonski uokvireno. Ipak, fizičko razdvajanje dece i nemogućnost njihove zajedničke igre i druženja – meni je stravično - tvrdi ovaj Vukovarac koji nam je poslao fotografije zajedničkog ulaza i dva odvojena igrališta.

Zbog ovih navoda, portal Dnevno.hr poslao je upit Gradu Vukovaru čiji odgovor još uvek čekaju i koji će objaviti kada isti dobiju, a u međuvremenu su popričali sa direktorkom DV Vukovar 1, Mirjanom Kulić.

Direktorka zgrožena optužbama: Tako je postavljena zgrada, deca se ne odvajaju!

- Ovi navodi me uistinu rastužuju… I nakon toliko godina, od Vukovara se radi "grad slučaj" i to preko informacija o deci koje nisu tačne - rekla je direktorka Kulić, iako se iz njenog objašnjenja moglo iščitati da su dvorišta za igru srpske i hrvatske dece ipak odvojena.

- Naprosto je tako postavljena i izgrađena zgrada. Ipak, to ne znači da se deca strogo odvajaju i da im se brani druženje. Imamo eko vrt u kojem zajedno borave. Ponavljam, uistinu mi se plače kad netko samo pomisli da bi mogli na taj način tretirati decu - objasnila je direktorka Kulić napominjući kako ovaj posao radi 40 godina te kako nikada ne bi dopustila da se povredi bilo kakvo pravo deteta.

- Mi nemamo samo decu različitih nacionalnosti. Mi imamo i decu sa teškoćama u razvoju i posebnim potrebama, ja sam se i za to izborila. Osim toga, najbolje je da dođete i sami se uverite. Tada će i vama ova priča o razdvajanju dece zvučati neosnovano - zaključuje Mirjana Kulić.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Komandant 1001

02.12.2020 11:07

Šta se to dešava u Vukovaru? Vukovar ko Berlin 1938-9 kada su odvajali Jevreje od arijevaca. Vi tamo u Vukovaru sa suludim Vukonačelnikom radite zlo onima koji hoće normalno da rade i žive...trgate ćirilicu namećete novofabrikovanu istoriju sve u ime nekog "posebnog pijeteta" za Vukovar...dosta bre, *ranja budite normalni..... pa u Evropi ste bre.!!!