Vrtić
Profimedia.rs
Vrtić

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Neviđen skandal je izbio u Skoplju kada su se na socijalnim mrežama pojavile fotografije i video klipovi na kojima se vidi kako dečica i zabrađene devojčice u zabavištu "Pčela", u skopskom naselju Čair, uče islam, klanjaju i vežbaju muslimanske verske rituale.

Ova informacija je doprla i do makedonskog Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a njihovi inspektori su utvrdili da "zabavištem", u ime humanitarnog udruženja "Mustafa Paša", rukovodi turski državljanin. Zato je od MUP-a zatraženo da ispita rad ovog, u najmanju ruku čudnog zabavišta.

Na fotografijama objavljenim na Fejsbuku vidi se kako mala deca albanske nacionalnosti uče da se mole i klanjaju u saglasnosti sa islamskom religijom. U prostoriji se nalazi dvadesetak dece, najviše zabrađenih devojčica. Kosovski portal "Gazetametro.net", osim tih fotografija je objavio i video snimak kako deca idu oko improvizovanog objekta, koji izgleda kao Kaba u Meki, u Saudijskoj Arabiji, zemlji u koju islamski vernici idu na hadžiluk.

Kada su se pojavile ove fotografije, na socijalnim mrežama razvila se velika diskusija. Jedni su osuđivali da se u zabavištima, gde mališani treba da se edukuju i dobiju osnovna znanja iz nauke, propagira i uči vera.

Kada čovek pogleda ove fotografije, pomisliće da se to dešava u nekoj zemlji pod ISIS-om, Siriji ili Iraku, gde decu pripremaju za bombaše – samoubice, a ne u Skoplju, napisao je jedan korisnik Fejsbuka. Drugi je dodao da je ponižavajuće za albansku decu da ih na silu otomanizuju i arabiziraju. “To je nasilje nad decom“. Bilo je i takvih koji su odobravali, pa čak i izražavali zadovoljstvo onim što vide, a neki od njih su bili i roditelji te dece.

Odkako se na socijalnim mrežama proširila ova informacija, zabavište "Pčela" je izbrisalo sve fotografije i videa i zatvorilo Fejsbuk stranicu, ali tragovi su ostali kod drugih korisnika socijalnih mreža.

Inspektori Ministarstva za rad i socijalnu politiku su obišli neregistrovano, odnosno divlje zabavište "Pčela" i potvrdili ono o čemu je brujalo na socijalnim mrežama. U privatnoj kući, u adaptiranim učionicama, zatekli su ukupno 20 dece uzrasti od 6 do 11 godina i dve nastavnice.

I deca i nastavnice su potvrdili da se tu održava nastava sa verskim obrdima (molitve, klanjanje i učenje verskih knjiga) svaki radni dan od 11 do 16 časova. Na zahtev inspektora iz Državnog inspektorata za rad da pogleda dokumentaciju o radu objekta, bilo mu je rečeno da kompletnu dokumentaciju poseduje vlasnik humanitarnog udruženja "Mustafa Paša", koji je turski državljanin. Osim toga, nastavnice su su rekle da ova humanitarna organizacija ima više objekata sa istim vaspitno-obrazovnim karakterom, ali nisu znale gde se one nalaze, stoji u saopštenju.

Ministarstva za rad i socijalnu politiku, koje je od MUP-a i Ministarstva za obazovanje zatražilo da ispita opravdanost, karakter, ciljeve i namere pomenute humanitarne organizacije.

Komentari (1)

ŠTA CEŠ

22.07.2017 19:26

TOGA IMA I U SRBIJI I SVIM ZEMLJAMA!