Penzije
Alo!/ Rajko Ristić
Penzije

Alo!/ Rajko Ristić

Penzije, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Sabor je zakonske izmene podržao sa 115 glasova za i pet uzdržanih, prenosi Index.hr.

Vlada je predložila izmene zakona nakon što je prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o penzionom osiguranju.

PROČITAJ JOŠ:

Tako su u potpuosti ispoštovani zahtevi građanske inicijative "67 je previše“, koja je prikupila više od 700.000 potpisa građana.

Kolinda Grabar Kitarović

Tanjug

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Tanjug

Izmenama Zakona pravo na starosnu penziju ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina i 15 godina staža, umesto 67 godina i 15 godina staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju za žene i muškarce od 1. januara 2033.

Pravo na prevremenu starosnu penziju osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina i 35 godina staža, umesto dosadašnje 62 godine i 35 godina staža.

Pre dva dana telefonom me pozvao Lavrov - Zlatno doba je prošlo!

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru" odgovara da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru".

Umesto 0,3 odsto po mesecu ranijeg penzionisanja, penzije će biti smanjene za 0,2 odsto po mesecu ranijeg penzionisanja. To znači da maksimalna penalizacija prevremenog penzionisanja za pet godina iznosi 12 odsto, dok je dosad iznosila 18 osdsto.

BONUS VIDEO: