Pčelari
M.O.
Pčelari

M.O.

Pčelari, Foto: M.O.

 

Oni najhrabriji svedoče o tome kako se vara i prozivaju institucije koje to dopuštaju.

"Bojim se da imenujem nekoga jer taj neko može da mi dođe u pčelinjak i zapali pčele. Toga me je strah. To je rat pčelara i mafije", rekao je novinarki HRT-a pčelar Josip Zaluški.

Velik strah uvukao se među pčelare. Prevaranti ih ugrožavaju na više načina. Okupirali su tržište lažnim medom, a prozivanje i prokazivanje nije nimalo bezbedno. Institucije, kaže Josip, zatvaraju oči.

"Mi smo zemlja korupcije. Podmiti se inspekcija i oni ništa ne vide. A vide mene ako izostavim jedno slovo na etiketi", objašnjava Zaluški.

Zaluški je u pčelarstvu od malih nogu, živi od proizvodnje i prodaje meda. Lažni med na tržištu je njemu i svim drugim poštenim pčelarima ozbiljna pretnja.

Objasnio je da tu postoje dva nivoa.

Prvi nivo prevare

"Jedan nivo su ovi sitni, to su oni koji ugrožavaju baš male pčelare. Oni uzmu kilo-dva meda pomešaju sa šećernim sirupom, dodaju malo arome, boje, prokuvaju, jednostavno naprave tu smesu. Kilo šećera je sada četiri kune, znači da njega taj lažni med konačno ne dođe više od jednog evra (7-8 kuna). On donese na pijacu 20-30 teglica i to podeli okolo po stolovima kod tih kumica, bakica, što već tamo stoje. Jedan centralni nakupac distribuira svakoj toj bakici po tri-četiri tegle i ona to plasira ispod cene", objasnio je Zaluški.

"Kupio sam taj med i to je meni koji poznajem med samo forma slična medu, slatkasto je, ali to nije med. Ni jedna teglica tog meda nema etiketu, to je flomasterom napisana vrsta meda. Tamo sam našao med od nara, što je jako zanimljivo, jer nar uopšte ne medi. Kad sam ga otvorio, to je u stvari bio džem od nara poboljšan sa šećernim sirupom koji je tamo prodavan kao med. Cena je bila 80 ili 90 kuna (preko 10 evra)", detaljno je objasnio Zaluški za HRT.

Ovo je potvrdilo i istraživanje četvorice stručnjaka koji su ovo leto obilazili sajmove i puteve uz koje se prodaje med.

"Obišli su 60-ak lokacija i samo je jedan, pazite, jedan med bio ispravan!", rekao je profesor Dražen Lušić, sa Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci.

Drugi, viši nivo prevare

Ali postoji i drugi, viši nivo prevare koja ugrožava pčelare. To nisu oni na putevima, kaže Zaluški.

Drugi nivo prevare su šoping centri. To su malo jači igrači koji na kontejnere kupuju med iz Kine, nazovimo ga medom. To je medni sirup koji takođe mešaju s hrvatskim medom i deklarišu ga kao med proizveden u Hrvatskoj, u zemljama EU i van njih.

"To znači kao da smo u Zvezdanim stazama - znači poreklo meda je planeta Zemlja", rekao je Zaluški.

Kako to prolazi inspekciju, nalaze i analize, niko ne zna da odgovori. Ali znaju da ugrožavaju njihov opstanak.

Iako Hrvatska godišnje proizvodi više meda nego što joj treba, proizvode upitnog kvaliteta pod nazivom me, svejedno uvozi u velikim količinama.

"Tu se vrti velika lova, tu su veliki igrači. Prema mojim saznanjima, ima veze s podzemljem, tu oni razgranjavaju poslove", rekao je Zaluški.

"Čitao sam na Fejsbuku u pčelarskoj grupi da su čoveku zapalili pčela vrednosti u nekih 24.000 evra, to je bilo 27 košnica. Prošle godine je ceo pčelinjak od nekih 70 košnica zapaljen na Lonjskom polju. To ne može biti vandalizam, to je osveta", rekao je Zaluški za HRT.

Komentari (2)

Nina

15.01.2020 12:54

Sto inspekcija ne reaguje na falcifikovani MED..

blablabla

15.01.2020 16:58

I oni, koji uzgajaju pčele, i oni prodaju šećerni sirup! Uopšte niko ne prodaje med. Šta rade sa medom,stvarno ne znam, ali narodu prodaju neke gadosti.