Crnogorski pasoš
printskrin youtube
Crnogorski pasoš

printskrin youtube

Crnogorski pasoš, Foto: printskrin youtube

Vlada Crne Gore bi danas trebalo da usvoji izmenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom će se kao jedan od uslova računati osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Time će se omogućiti da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljanstva.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Na današnjoj sednici Vlade bi trebalo da bude usvojene i Izmene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta. Prema najavama, svi koji ne žive u Crnoj Gori već u inostranstvu biće izbrisani iz registara prebivališta i boravišta, te iz biračkog spiska. Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada građana poreklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da žele da promene birački spisak.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će svim "sredstvima braniti državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja".

Na sednici te stranke je konstatovana, kako je navedeno, nedvosmislena namera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inžinjering, kako bi se obezbedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu menjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su, međutim, takve ocene negirane uz obrazloženje da će novi pripisi nekima olakšati sticanje državljanstva, ali da se ne radi o desetinama hiljada građana kako tvrdi opozicija.

PROČITAJTE JOŠ: