Milo Đukanović
AP Risto Bozovic
Milo Đukanović

AP Risto Bozovic

Milo Đukanović , Foto: AP Risto Bozovic

"Dobili smo jedan moderan i u odnosu na okruženje veoma liberalan tekst zakona, koji omogućava da svaki građanin postupajući po sopstvenoj savesti bude ili ne bude vernik", rekao je ministar pravde Zoran Pažin nakon sednice vlade i istakao da su predlogom zakona u potpunosti prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije.

On je dodao da je namera vlade bila da se dijalogom dođe do rešenja koja će podržati ono što su međunarodni standardi u toj oblasti, ali tvrdi da predstavnici SPC nisu prihvatili dijalog o preporukama SPC.

Pažin je rekao da je konstatovano da se garantuju sva pravila dokazivanja i dokazni standardi koji su propisani Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o parnicnom postupku.

Kako je precizirao, garantuje se pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici.

Pažin je odbacio kao potpuno neosnovane spekulacije da Vlada Crne Gore ima nameru da "bilo koga iseljava iz hramova, da bilo kome otima hramove".

Crna Gora, crkva, rušenje

Youtube printscreen

Crna Gora, crkva, rušenje, Foto: Youtube printscreen

"Naprotiv, eksplicitno je receno u novom članu 64. ovog predloga zakona da verske zajednice koje su korisnici verskih objekata nastavljaju da koriste te objekte do odluke državnog organa“, naveo je Pažin.

Pažin je rekao da Mitropolija crnogorsko-primorska nema od koga da brani hramove, jer vlada ne namerava da ulazi u njih niti namerava da onemogućava bilo koga da uživa verska prava u tim hramovima.

RTCG navodi da je, na osnovu preporuka Venecijanske komisije, inovirani tekst Predloga zakona dodatno unapređen i preciziran, između ostalog, time što je dodatno precizirano da delovanje verske zajednice može biti ograničeno samo ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite javne bezbednosti, javnog poretka, zdravlja i morala ili zaštite prava i sloboda drugih, pri čemu mera ograničenja mora da bude srazmerna ovim vrednostima.

"Ostavljena je još šira sloboda izbora prilikom registracije verskih zajednica. Izričito je utvrđeno da verska zajednica čiji je verski centar u inostranstvu nema obavezu da se registruje, već slobodno odlučuje o tome da će zahtevati upis u Registar, pri čemu neregistrovane verske zajednice ne mogu imati svojstvo pravnog lica", navodi RTCG.

Liturgija

Tanjug

Liturgija, Foto: Tanjug

Osim toga, zakon dozvoljava registraciju svake verske zajednice koja ima najmanje tri punoletna vernika, koji čak ne moraju ni biti državljani Crne Gore, ukoliko imaju odobren stalni boravak u skladu sa zakonom.

Uvode se dodatni uslovi u postupku sudske zabrane delovanja verske zajednice, koja se dozvoljava samo ako se legitimni cilj zaštite javne bezbednosti, javnog poretka, zdravlja ili morala, ili zaštite prava i sloboda drugih ne može ostvariti blažim merama ograničenja.

Takođe, kako se navodi, izričito se propisuje mogućnost finansiranja aktivnosti verskih zajednica iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave.

Nedvosmisleno se, ističe RTCG, utvrđuje da će svako sporenje u vezi sa vlasništvom nad verskom imovinom biti rešavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima.

Takođe, u prelaznim i završnim odredbama, precizira se da verska zajednica nastavlja sa korišćenjem određenog kulturnog dobra i nakon upisa prava državne svojine nad tom imovinom, do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem.