Zagreb, Hrvatska
EPA
Zagreb, Hrvatska

EPA

Zagreb, Hrvatska, Foto: EPA

- Ja sam i sama lekarka brinem se kod kuće o suprugu, ali uverena sam da mu je mesto u bolnici. On već 12 dana ima temperaturu, zadnjih nekoliko dana ona je oko 40 stepeni, dijagnostifikovana mu je obostrana upala pluća, a razina kiseonika je ispod normalne, merimo je stalno pulsnim oksimetrom koji se može kupiti u apoteci. Nema uopšte apetit, u krevetu je, bez imalo snage, samo uzima supe i ostale tečenosti, borimo se - ispričala je supruga Zagrepčanina za 24sata.

Pulmolog KBC-a Rebro, dr. Saša Srića, koji trenutno radi u zagrebačkoj kovid-bolnici Dubrava, ističe kako bi svi takvi slučajevi verovatno bili u bolnici da pritisak na zdravstveni sistem nije velik.

- Svaka povišena temperatura koja ne popušta uprkos lekovima, a traje duže od pet dana, i uz koju su prisutni često i respiratorni simptomi poput kašlja ili kratkoće daha, traže hitnu pomoć. Najčešće se radi o obostranoj upali pluća. Pacijenti dobrog opšteg stanja, uz odgovarajuću zasićenost kiseonikom u krvi, biće otpušteni na kućnu negu, a oni kojima je potrebna terapija kiseonikom, ili respirator, biće hospitalizovani - napominje Srića.

Hrvatski lekari sve više obolelih ostavljaju da se leče kod kuće, a u bolnicama završavaju kad lekari procene da im je potrebna profesionalna pomoć.

U poslednja 24 sata zabeležena su 2.323 nova slučaja zaraze pa je tako u Hrvatskoj danas ukupno 19.161 obolelih. Među njima su 2.093 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta, a preminulo je 47 osoba.

PROČITAJTE JOŠ: