Bolnica
Tanjug/Dušan Aničić
Bolnica

Tanjug/Dušan Aničić

Bolnica, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na području Kantona Sarajevo vlada epidemija morbila, gde su u poslednja dva meseca zaražene 144 osobe.

Samo juče prijavljeno je novih 14 slučajeva zaraženih osoba, dok je trenutno u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizovano 15 pacijenata.

Posebno je povećan broj obolele dece, a kako Avaz saznaje, u najtežem je stanju, opasnom po život, beba stara svega nekoliko dana.

– U bolnici su majka, beba i još jedno njeno dete. Prenosnik zaraze bila je majka, koja nije bila vakcinisana. Veliki je problem što se bebe teško mogu izboriti s takvim stanjem. Nadati se najboljem. Beba je na aparatima – rekli su lekari s Pedijatrijske klinike.

Pročitajte još:

Epidemiolozi se boje da devetomesečna beba Ajdina Osmanović, koja je umrla u ponedeljak, a o čijoj su smrti roditelji obavešteni tek u četvrtak, neće biti jedina žrtva virusa.

Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo prouzrokovala je velike gužve u domovima zdravlja, gde roditelji nevakcinisane dece dolaze u potrazi za MRP vakcinom, prenosi Srpskainfo.

Preporučujemo još:

Doktor Anisa Bajramović, voditeljka Odeljenja za imunizaciju Zavoda javnog zdravstva KS, rekla je da je prošle sedmice vakcinisano čak 183 dece, i to samo u opštini Novi Grad.

– Prema procenama epidemiologa, veća je sedmična potražnja nego mesečna ranijih godina. Podaci izveštaja o potrošnji vakcina pokazuju da je u januaru i februaru u Novom Gradu vakcinisano 217 dece, a prošle sedmice, otkako se pojavila vest o smrti bebe od morbila, još 183. dece – pojasnila je Bajramovićeva, koja tvrdi da Zavodu do juče nije prijavljena smrt bebe.

Sarajevo Baščaršija

Profimedia

Sarajevo Baščaršija, Foto: Profimedia

Navodi da je prošlog petka broj obolelih bio 130, a do juče se povećao na 144.

– Sve obolele osobe nisu vakcinisane, osim dve, koje su primile samo jednu dozu MRP vakicne. Trenutno, nemamo nijednu zaraženu osobu koja je primila obe vakcine – navodi Bajramovićeva.

Ona ističe da su prvi oboleli u KS prijavljeni s područja opštine Ilidža.

Kako kaže Bajramovićeva, važno je napomenuti da epidemija morbila u Federaciji BiH traje od 2014. godine.

Vakcina je stoodstotna zaštita

Bajramovićeva ističe da su lekari porodične medicine, koji prvi u kontakt dolaze s obolelima, obavezni u roku od 24 sata Zavodu prijaviti pojavu bolesti.

– Jedini način da se spreči širenje zaraze jeste vakcinacija. Ali, ako ste bili u kontaktu s obolelom osobom, šanse da dobijete morbile su 99 odsto. Jedina proverena zaštita su vakcine, koje čak 72 sata od kontakta sa zaraženom osobom štite da ne obolite – pojašnjava Bajramovićeva.

Statistikapokazuje da je 70 odsto zaraženih od 0 do 5 godina, 20 odsto odraslih, a 10 odsto školaraca.