vera
shutterstock
vera

shutterstock

vera, Foto: shutterstock

Zbog epidemija korona virusa Katolička crkva u Hrvatskoj, tačnije njene župe širom Hrvatske, mogle bi da izgube značajna sredstva koja dobijaju pri osveštanju kuća.

Zbog epidemije, osveštanje kuća postala je vrlo osetljiva tema, jer ono sa sobom nosi mogućnost širenja korona virusa, a i zaraze sveštenika koji obavljaju osveštanje kuća.

Da pojedine župe pokušavaju doskočiti ovom problemu govori dokument koji kruži po društvenim mrežama, a poslat je iz riječke Župe Svetog Ivana Krstitelja.

U njemu se vernici pozivaju da sami osveštaju svoje domove, dok novac koji se pri osveštanju kuća daruje Crkvi vernici mogu da uplate na žiro-račun.

Tako stoji u pismu koje šalje župnik Mate Berišić sa Škurinja.

"Nadam se da ste dobro? Živimo u neizvesnim i teškim vremenima, vremenima koja nisu nimalo laka pa nam je u ovim danima itekako potreban Božji blagoslov, kako bi nas zaštitio od pandemije korona virusa", napisao je župnik sa Škurinja.

"Nažalost, zbog epidemiološke situacije, ove godine odlučio sam se da ne odlazim u porodice radi osveštanja kako ne bih bio potencijalni prenosilac zaraze i bolesti korona virusa", istakao je on i dodao da želi da zaštiti i njih i sebe.

U pismu župnika sa Škurinja stoji da je običaj da porodica tokom osveštanja svešteniku uruči svoj godišnji novčani prilog za potrebe župe.

"Ako osećate potrebu i ako želite da i ove godine udelite svoj prilog za župu, to možete učiniti tako da donesete u župni ured, sakristiju ili uplatite na žiro račun župe", piše župnik sa Škurinja, zahvaljujući “od srca na daru” vernicima.

Pročitajte još: