Tropska oluja Beri
Youtube/Printscreen
Tropska oluja Beri

Youtube/Printscreen

Tropska oluja Beri, Foto: Youtube/Printscreen

* Klimatolog Mirko Orlić upozorio na velike posledice klimatskih promena

* More će se podići 30 do 60 centimetara 

* Upozorio građane koji žele da kupe nekretnine na hrvatskom primorju, da to ne bi bio dobar potez

Pogoršanje vremenskih prilika, šta se događa i da li građani treba još da strahuju od još većih poplava na obali, komentarisao je vodeći hrvatski stručnjak za cunamije, klimatolog i okeanograf dr sc. Mirko Orlić.

"Rekao bih da to jesu posledice klimatskih promena kad je reč o poplavama zbog podizanja nivo mora. Imate dva procesa: jedno je da se srednji nivo mora podiže, a to znamo da je povezano s klimatskim promenama. Drugo je da su sve one meteorološke prilike koje dovode do poplava, a to znači nizak pritisak, jak južni vetar, takođe povezani s klimatskim promenama. S godinama će se oni menjati, biće češći, intenzivniji i dugotrajniji", kazao je on za RTL.

On je dodao da ne misli da su posledice klimatskih promena požurile te da se ljudima možda čini daleko nešto što će se dogoditi 2050. i 2100. godine.

"Ne bih rekao da su uranile, samo se javlja povremeno ono što će se kasnije javljati češće. Znači, i dalje se prognoze rade do 2050. najviše do 2100. pa to možda ljude uljuljka i čini im se da je daleko te da ne treba ništa raditi. Međutim, ovo je možda nekakav podsetnik šta se može dogoditi", kazao je Orlić.

Oluja, Japan

Youtube Printscreen

Oluja, Japan, Foto: Youtube Printscreen

More će se podignuti i do jednog metra

Projekcije za visinu mora u budućnosti i u svetu i u Hrvatskoj su slične. Očekuje se podizanje za oko 30 do 60 centimetara nivoa mora, a možda i više.

Pročitajte još:

"Projekcije se rade za različite scenarije, npr. jako smanjujete emisiju gasova, a onda se do kraja veka očekuje, globalno gledajući, 30 do 60 centimetara podizanja nivoa mora. Ako se ništa ne preduzme, može biti i više od metar. U Hrvatskoj je vrlo slično kao i u svetu. Imali smo od 60-ih i 90-ih godina dosta stabilan vodostaj, a od tada imamo porast vodostaja od 10 centimetara, a to je puno", objasnio je Orlić.

Razmislite dvaput ako u Hrvatskoj želite kupiti kuću pored mora

On se složio se i kako bi građani trebalo dvaput da razmisle ako nameravaju da kupe nekretninu koja je u prvom redu do mora.

Oluja Novi Zeland

Printscreen: Youtube

Oluja Novi Zeland, Foto: Printscreen: Youtube

"Svakako bi trebalo razmisliti. I Šibensko-kninska županija je počela da radi planove za obalu u kojima označava gde je rizično, a gde manje rizično kupiti nekretninu", rekao je Orlić.

Bonus video: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"