Makedonija
Tanjug/AP
Makedonija

Tanjug/AP

Makedonija, Foto: Tanjug/AP

Premijer i lider SDSM Zoran Zaev istakao je da zajednički kandidat SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora i poručio da će Pendarovski biti predsednik zemlje jer će, kako kaže, pobediti i 5. maja.

"Prema 98 prebrojanih glasova sa biračkih mesta, Stevo Pendarovski osvojio je 321.901 glasova, a Gordana Siljakovska - Davkova 316.872 glasa", rekao je sinoć Zaev, prenosi Plusinfo.

Pročitajte još:

Zaev je čestitao na pobedi u prvom krugu Pendarovskom uz isticanje da očekuje da će biti još veća pobeda u drugom krugu.

On je pozvao sve građane da izađu na birališta 5. maja, u drugom krugu da bi pobedio napredak zemlje, a ne da se država vraća unazad.

Preporučujemo još:

U Severnoj Makedoniji će biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem će snage odmeriti kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski i kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Preliminarni rezultati Državne izborne komisije, na osnovu prebrojanih gotovo 100 odsto glasova, pokazuju da je Pendarovski na izborima u nedelju osvojio 42,83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje - 42,25 odsto.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu se ponavlja ceo izborni postupak.