Velimir Ivanović i Dragan Lazić
Alo!
Velimir Ivanović i Dragan Lazić

Alo!

Velimir Ivanović i Dragan Lazić, Foto: Alo!

Uz otvaranje 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, „Alo!“ predstavlja sveže štivo iz pera Velimira Ivanovića, delo „Durbin grofa Save Vladislavića“. Ova romansirana biografija govori o raznim diplomatskim, ratnim, trgovačkim i ljubavnim podvizima grofa Save Vladislavića, poreklom Hercegovca, koji je bio desna ruka velikog ruskog cara Petra Velikog.

„Durbin grofa Save Vladislavića“

Alo!

„Durbin grofa Save Vladislavića“, Foto: Alo!

Baš poput junaka ovog romana, i autor koji se uhvatio ovog poduhvata je svetski čovek. Poliglota, nekada poslovan čovek, slikar, restaurator, a odskoro i pisac. Prošao je zemljinu kuglu sa svih strana i baš zahvaljujući tome shvatio važnost tradicije, jezika, kulture i korena.

- Srpski narod je izuzetno bogat. Važan deo naše tradicije su i heroji, veliki ljudi koji svima mogu da budu primer kako treba živeti, kako se boriti za sebe i kako pomagati svom narodu. Jedan od takvih je i Sava Vladislavić i baš zbog njegovih mnogobrojnih kvaliteta izabrao sam da napišem knjigu o njemu - kaže za Velimir Ivanović, kojem je ovo prvo književno delo.

Prema njegovim rečima, osetio je potrebu da od zaborava sačuva i na svetlost dana iznese ime i delo grofa Save.

- U ovo vreme globalizacije, kada strane sile pokušavaju da izbrišu granice i tragove starih i velikih kultura, primetio sam da je narod gladan priča o svojim velikim precima, o velikim ljudima koji su kroz istoriju dokazivali koliko smo jaki - objašnjava Ivanović razloge za pisanje knjige, koju je započeo pre šest godina.

Razlog za tako dug rad na romanu, između ostalog, bila je i obimna građa, koju je pretraživao u Petrogradu, gde je grof Sava Vladislavić služio kao jedan od četiri glavna saradnika cara Petra Velikog i carice Katarine.

- Mnogo je podataka o njemu jer je mnogo toga uradio za carsku porodicu i državu. Od uređenja trgovačkih odnosa za Zapadom, preko uspostavljanja granice s Kinom, pa sve do spasavanja carstva od Turaka - nastavlja sagovornik „Alo!“.

Pročitajte još:

Baš iz ovih razloga, carica mu je poklonila čitavu zgradu u okviru čuvenog dvorskog kompleksa, danas muzeja „Ermitaž“.

- Kada je potomak grofa Save, Branko Vukomanović, koji me je i podstakao na pisanje knjige, bio u „Ermitažu“ i rekao ko je, oni su mu rekli: „Dobro došli u svoju kuću“. Možete zamisliti koliko je ovaj čovek bio cenjen u Rusiji - zaključuje Velimir Ivanović.

Bezbroj avantura i podviga ovog velikog čoveka koje sadrži knjiga sada su dostupni i našoj čitalačkoj publici, a biće u prodaji tokom sajma na štandovima „Delfi“ i "Knjiga komerc" i „Dobrodetelj“, od danas, pa sve do 27. oktobra.

U okviru Sajma medija gosti lista „Alo!“ imaće priliku da se druže s autorom.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!