Penzioneri
Alo!/Vladimir Marković
Penzioneri

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

* Hrvatska planira uvođenje nacionalne penzije, neke vrste stalne socijalne pomoći

* Nju će primati građani koji nikada nisu bili u radnom odnosu i stariji su od 65, odnosno 67 godina ili imaju manje od 15 godina radnog staža

* Nacionalna penzija, prema najavama, biće manja od najnižeg iznosa, koji sada iznosi 970 kuna (130 evra)

Hrvatska planira uvođenje nacionalne penzije, neke vrste stalne socijalne pomoći, a kako je najavio ministar rada i penzijskog sistema, Josip Aladrović, nju će primati građani koji nikada nisu bili u radnom odnosu i stariji su od 65, odnosno 67 godina ili imaju manje od 15 godina radnog staža.

Pročitajte još:

Prema projekcijama ministarstva više od 50.000 građana primalo bi nacionalnu penziju, koja bi trebalo da bude uvedena za dve godine.

"Govorimo o institutu koji je predviđen da se uvede 2021. godine. On predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi. Namenjen je onima koji imaju više od 65 godina (za žene, odnosno 67 godina za muškarce), ali nisu u životu ostvarili 15 ili više godina radnog staža kako bi imali pravo na penzije iz penzionog sistema", rekao je Aladrović za HRT.

Inače, prosečna visina penzija u Hrvaskoj iznosi 2.500 kuna (340 evra).

Penzioneri

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Nacionalna penzija, prema najavama, biće manja od najnižeg iznosa, koji sada iznosi 970 kuna (130 evra).

Uvođenje nacionalne penzije bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja vladajuće HDZ sa prethodnih izbora, a ono je i jedno od najčešćih nerealizovanih političkih obećanja u poslednje dve decenije.

Osim novca koji se mora obezbediti u budžetu, jedno od glavnih pitanja koje će država razrešiti sa stručnjacima i socijalnim partnerima jeste hoće li se nova penzija dodeljivati svim građanima starijima od 65 (odnosno 67, ako produženje radnog veka preživi sindikalni referendum) bez penzije, ili će se uvesti određeni kriterijum na osnovu imovinskog stanja.

Konačno UKINUTE VIZE za državljane Srbije!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 05.09.2019. 08:00 Divne vesti! Pasoš, Foto: MUP Srbije Skupština Srbije usvojila je danas sporazuma o ukidanju viza za diplomatske, zvanične i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici. Takođe je usvojen i sporazum o ukidanju svih viza Surinamu. AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 04.09.2019.

Mediji su preneli da mnogi savetuju vladi da se za tu vrstu nadoknade ne koristi pojam "nacionalna penzija", nego stalna socijalna pomoć za starije ili socijalna penzija, jer se radi o pravu koje bi se "naslonilo" na socijalnu zaštitu.

Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti penzioni sistem od proširenja prava, ali i da se ne podstiče siva ekonomija i praksa neplaćanja penzionih doprinosa.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Komentari (3)

Prometej

05.09.2019 12:53

Bravo komšije. A šta misli naša vlast o tome? Kada će biti ukinuti penali za izmišljene prevremene penzije?

Srbin

05.09.2019 14:28

У којој држави ви живите? Тај министар није наш и баш ме брига шта он својима обећава

ana

05.09.2019 16:25

Bice kako doslo tako otslo metodom eliminacije korisnika ?