Hrvatska, more
Youtube/Printscreen
Hrvatska, more

Youtube/Printscreen

Hrvatska, more, Foto: Youtube/Printscreen

Time žele da očuvaju prirodu, ali i da smanje stradanje posetilaca, jer se u poslednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo petoro ljudi.

- Temeljni cilj je očuvanje procesa taloženja sedre (sedimentne stene), jer celokupna održivost bazena reke Krke i njenog živog sveta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja - rekla je za HRT upravnica NP Krka Nela Slavica.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primenjivaće se tek od 1. januara sledeće godine, prenosi Index.hr.

- Dogovorili smo se da ipak ostavimo period prilagođavanja, naročito zbog turistickih agencija koje dovode posetioce u Nacionalni park - pojasnila je Slavica.

Izuzetak za kupanje je što će i dalje biti dozvoljeno na tri plaže uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa, što su tradicionalna kupališta domaćeg stanovništva.

Na snazi i dalje ostaje i mera ograničenja broja posetilaca na Skradinskom buku. U istom trenutku ih onde ne sme biti više od 10.000.