Za dom spremni na ustaškom kampu 1942.
Wikipedia
Za dom spremni na ustaškom kampu 1942.

Wikipedia

Za dom spremni na ustaškom kampu 1942., Foto: Wikipedia

Iz nekog razloga HOS-ovci se u saopštenju pre svega obraćaju lideru najuticajnije opozicione SDP, Davoru Bernardiću, ali nisu zaobišli ni lidera SDSS Milorada Pupovca i nekadašnju premijerku Jadranku Kosor.

"Na obede kojima nas stalno obasipaju Pupovac i Jadranka Kosor smo naviknuli, ali mržnju koju seje mladi Bernardić (SDP) kad god se spominju dobrovoljci HOS-a, doista je ružno slušati", navodi se u saopštenju tog saveza.

Bernardić je, naime, ranije danas rekao da je sramotan zaključak vladine Komisije, kojim je ustaški pozdrav „za dom spremni" postao dopustiv u izuzetnim situacijama.

"To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca", rekao je Bernardić, koji je najoštrije osudio dokument kojim, kako je rekao, premijer Andrej Plenković i vlada dopuštaju da se na spomen-obeležja HOS-a u javnom prostoru interpolira službeni pozdrav nacističke i fašističke NDH.

Još jednom se dopušta, kaže Bernardić, da ustaštvo te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo.

HOS-ovci Bernardića stoga pitaju da li zna da u prvim danima, kako kažu. obrane suvereniteta Hrvatske gotovo da nije bilo ratišta na kojem nije bilo jedinica HOS-a i nisu se borili za nikakvu fašističku tvorevinu, a branili su je od jugovojske i četnika koji su na sebi nosili crvenu zvijezdu petokraku.

"Znate li da je samo u tih par meseci 91 godine poginulo više od 700 pripadnika HOS-a koji su na rukavu nosili grb koji vi sada spominjete jer nemate drugih tema", pitaju HOS-ovci.

Oni Bernardića dalje pitaju da li zna da je 11 poginulih pripadnika čija su imena uklesana u ploču koju tako često spominje pripadali jedinici iz Črnomerca.

"Znate li gospodine Bernardiću da ste upravo vi, Pupovac i Jadranka Kosor u proteklih nekoliko dana spomenuli pozdrav ''za dom spremni'' više puta nego Savez udruženja dobrovoljaca HOS-a od osnivanja do danas", kažu dalje HOS-ovci i dodaju da su njihovi poginuli saborci, kako kažu, "krvlju ispisali najslavnije trenutke nedavne hrvatske povijesti".

"Oni su vama omogućili da budete dobro plaćen političar, te zato vodite brigu o privredi, o tome da nam mladi naraštaji ne odlaze iz Hrvatske a istoriju prepustite istoričarima", navodi se u saopštenju.