Hrvati
Alo!
Hrvati

Alo!

Hrvati, Foto: Alo!

Ministarstvo građevine Hrvatske u javnu je raspravu pustilo je predlog procene učinaka izmena Zakona o grobljima na temelju kojih bi se s groblja u Hrvatskoj trebalo ukloniti spomenici s natpisima koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Hrvatsku, kao i "natpisi kojima se veliča sama agresija ili velikosrpstvo", pišu hrvatski mediji. 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Donošenje zakona planirano je polovinom iduće godine, a Ministarstvo očekuje kako će svi nadgrobni spomenici s neprihvatljivim porukama biti uklonjeni do kraja 2020.

Preporuke iz februara spomenike koji "veličaju velikosrpsku agresiju" već duže vreme upozoravaju braniteljske udruge, koje ih smatraju uvredom za žrtve, a najčešće je spominjan onaj Vukašinu Šoškočaninu u Borovu selu. U dokumentu koji je Ministarstvo građevine pustilo u javnu raspravu stoji kako je reč o sprovođenju preporuka Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima. To Vladino veće preporuke je izradilo još u februaru, a najava izmena Zakona o grobljima prvi je formalni korak koji je neko ministarstvo poduzelo kako bi ih provelo u praksi.

Groblje

Alo!/Ognjen Radošević

Ilustracija, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Iako je neposredan povod za osnivanje tog veća bila spomen-ploča za poginule HOS-ovce s natpisom "Za dom spremni" koja je neposredno pre osnivanja Veća iz Jasenovca premeštena u Novsku, još je nejasno šta će se dogoditi s delom preporuka koje se odnose na taj ustaški pozdrav. Veće je, naime, utvrdilo je da je ZDS moguće isticati samo u prigodama u kojima se komentariše poginule HOS-ovce.

Zaključilo je i da se isticanje tog pozdrava u javnosti može delotvorno kazniti na temelju važećih zakona, ali i preporučilo da se oni ipak preciziraju kako bi oni kojima je do isticanja ZDS-a znali kakve će posledice zbog toga trpeti. O preciziranju tih odredbi među vladinim se resorima razgovara, no neslužbeno se može čuti, još nije odlučeno hoće li se ići prema izmenama Kaznenog zakona ili će se tek precizirati prekršajne norme, koje su do sada dovodile do vrlo neujednačene sudske prakse.

Međutim, u neslužbenim razgovorima stiče se dojam da u HDZ-ovim resorima prilično nevoljko pristupaju tom problemu. Dapače, u resoru pravosuđa može se čuti kako su preporuke pre svega stvar Zakona o prekršajima, koji je u nadležnosti unutarnjih poslova. U MUP-u, pak, neslužbeno argumentuju da je primena zakona stvar pravosuđa, koje bi trebalo detektovati i analizirati probleme u sudskoj praksi da bi se moglo pristupiti zakonskim izmenama.

HDZ taktizira no, dok HDZ-ovi resori taktiziraju, u akciju je neočekivano krenulo ministarstvo koje vodi Predrag Štromar iz partnerskog im HNS-a, koji je u vreme osnivanja Veća kao oporbena stranka vrlo glasno prosvedovao zbog nečinjenja Vlade oko ploče u Jasenovcu. A iz tog ministarstva priznaju kako im je najera upravo potstaknuti resore koje vode ministri "starijeg" partnera da odrade posao na provedbi onoga što je preporučilo "Veće za prošlost".

- Preporuke Veća nisu obavezujuće, ali činjenica je da je upravo HNS isticao kako su neke stvari neprihvatljive. No, sve se nekako stišalo pa smo odlučili da mi prvi iziđemo sa zakonom o grobljima i tako budemo poticaj i drugim resorima koji bi trebali provesti preporuke – kažu u Ministarstvu graditeljstva.