Tompson
Printskrin
Tompson

Printskrin

Tompson, Foto: Printskrin

Doček fudbalera opisuju kao ''slavlje s bardom mržnje'', što se odnosi na Marka Perkovića Tompsona, te napominju da ''Hrvatska ne izgleda kao vicešampion van fudbalskog terena'' jer je obeležena ''nacionalističkim strujanjima, iseljavanjem stručne radne snage i mlakim odnosom prema EU''.

FAZ piše da su Hrvatsku u proteklih mesec dana obeležili ''jedan jubilej i jedna premijera'' - jubilej je petogodišnjica članstva u Evropskoj uniji, a premijera je nastup reprezentacije u finalu Svetskog prvenstva. Jubilej je većinom bio ignorisan, smatra FAZ, te napominje da se u Hrvatskoj najvažnijim aspektom članstva u EU smatra novac iz evropskih fondova. ''Zahvaljujući sredstvima iz briselskog lonca Hrvatska može realizovati najskuplji infrastrukturni projekt u istoriji, Pelješki most'', navodi FAZ i dodaje da EU daje 85 odsto sredstava za izgradnju, oko 250 miliona evra.

''Hrvati sada lako mogu raditi svugde u Evropskoj uniji i koriste tu mogućnost'', piše FAZ konstatujući da je za Hrvatsku velik problem masovno iseljavanje. Hrvatska je privreda obeležena ''nerešenim strukturnim problemima'', koji se vuku još od vremena jugoslovenskog režima.

FAZ ističe da u Hrvatskoj opada podrška za EU, ali jača nacionalizam. Kao primer toga navodi se nastup Marka Perkovića Tompsona na dočeku fudbalera. Njega FAZ opisuje kao ''desnoradikalnog ljigavca'' i ''glorifikatora fašizma'', te se konstatuje da je njegova pojava pokvarila dotad veseo doček fudbalera.

''Još strašnije je što je njegova pojava u tom kontekstu bila problem za manji deo Hrvata'', navodi nemački list. Podsećaju i da ga je švajcarski "Neue Zürcher Zeitung" svojevremeno odgovarajuće opisao kao ''barda mržnje''.

''To što su Luka Modrić i reprezentativci svoj veliki uspeh na SP odlučili proslaviti s tim čovekom je kao da je nemačka reprezentacija osvajanje titule svetskog prvaka 2014. proslavila u društvu nekog benda iz neonacističkog miljea, pritom opušteno urlajući 'Sieg Heil''', piše FAZ.

Pišu i da je Dalmacija, ''koja je u dvadesetom veku bila tvrđava Beogradu okrenutog jugoslovenstva'', postala ''tvrđava hrvatskog nacionalizma''. U Dalmaciji je i velika podrška za inicijativu Narod odlučuje ''koja želi da degradira mandate zastupnika Srba'' u saboru pomoću referenduma. Inicijativu u kojoj je spiritus movens Željka Markić opisuju ''rasističkom'' te podsećaju da se protiv nje izjasnio premijer Andrej Plenković, ali ne i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentari (17)

nada

21.07.2018 19:03

Dok se hrvati iseljavaju u EU zemlje naseljavace ih siptari jer su oni "braca po oruzju" kako rece Kolinda !

Vera

22.07.2018 09:43

@nada - Daj Boze!

Сараџогла

21.07.2018 19:29

Срећом да немци још нису сазнали да све то што се дешава у Хрватској чине све србин до србина!Народ хрвати не постоји.Ако говориш српским језиком не можеш се другачије звати него србин.Томпсон није ПОРЕКЛОМ већ јесте србин.Ако ти је својта срби и ти си србин.Израз ПОРЕКЛО значи ОДАКЛЕ ПОТИЧЕШ!

Сараџогла

22.07.2018 07:27

@Сараџогла - Томпсон је амерички калашњиков.Тежак је за ношење а мећићи оволики.Што се тиче гласа Томпсона а са именом Марко Перковић ту му дође ки у цртаћима.Крештав а да слушни систем разара.Не дао бог да отпева чувену песму ,,Волео сам девојку из града,,!То ти кажем.

Milica

21.07.2018 21:34

Tompson je covek koga Vatikan podrzava,ne moze mu niko nista!

Alex

21.07.2018 21:45

Posto je opstepoznata cinjenica da se futbaleri bas i nemogu smatrati za osobe sa visokim intelektom sta ste mislili kog ce hrvati zvati da peva i dokle mislite da se bavite tom bu.alom thompsonom? Umesto da se bavite problemima u reprezentaciji Srbije vi se bavite thompsonm , lukom modric sacirijem ?? Ili smatrate da je sve u najboljem redu sa reprezentacijom Srbije

Neko

22.07.2018 00:18

Ko je sve u toj EU,ne znam sto se Vucicu zuri u istu.Fondovi,i ostalo po strani.

Ivan T

22.07.2018 01:18

Ovakve budale huškaju narod na rat.Hrvati ako možemo da vas nazovemo " braćo" ne dajte se provocirat rata neće bit. Širimo ljubav za dalja živa pokolenja. A ovakve kod vas i nas treba streljati.

Majka

22.07.2018 07:05

Nema većeg turčina od poturice...niti većeg ustaše od onog koji zna da ima srpske krvi...

Ante Gotovina

22.07.2018 08:32

Thompson pjevaomiru i ljubavi poslušajte njegove pjesme - oduševt će vas

Zaza

22.07.2018 10:50

@Ante Gotovina - I ljubavi ima razlicitih...i bolesnih....

Deda

22.07.2018 08:39

Reprezentacija Srbije u fudbalu je nebeska reprezentacija. Niko ne sme od građana Srbije da negira njihovu brilijantnu igru u Rusiji. Ako neko i negira taj se ne razume u fudbal.

Jonson

22.07.2018 09:20

@Deda - O cemu pricas mozda smo bili, a sada bolje da nisu ni isli jer taj novac su mogli da poklone za nezbrinutu decu i da izbegnu onakvo blamiranje...

Deda

22.07.2018 13:09

@Deda - Džonsone dete u kojoj ti zemlji živiš ?

Čika Jova

22.07.2018 10:33

Baš su ga potresli! Kako može da dobije šamar kad nema obraz? Toliko je zabrazdio da ga ništa ne može zaustaviti a i vlast ga podržava. Vlast je narod birao, što znači i većinski deo naroda ga, na svoju sramotu, podržava.

Susjed

22.07.2018 11:27

Vi ste ozbiljno bolestan narod, potrebna vam je kolektivna terapija...

Neda

22.07.2018 12:00

Sta bi bilo kada bi nas voleli i presli u prsvoslavlje i Hrvati? o Onda bi se stvorila velika teritorija Slovenskog stanovnistva ,bratskog naroda Rusa ,koji bi joj dao Jadrani eto Evropi Rusi iza ledja!