Prodavnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Prodavnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Prodavnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministarstvo poljoprivrede izvestilo je u sredu da se zbog prisutnosti salmonele povlače s tržišta sveža konzumna jaja Lukač A klase, a koja proizvodi i pakuje Lukač d.o.o., Ostrovička 1, Zagreb.

Mera opoziva i povlačenja provodi se u skladu s Nacionalnim programom kontrole salmonele u jatima konzumnih nesilica vrste Gallus gallus u Republici Hrvatskoj, a nakon što je laboratorijskim pretraživanjem potvrđena prisutnost bakterija roda Salmonella ser. Enteritidis, navode u saopštenju.

Salmonela je česta infektivna bolest koja zahvata crevni trakt. Bakterija salmonele najčešće žive u crevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu.

Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju dijareju, groznicu i stomačne grčeve u perodu od osam do 72 sata od konzumacije zaraženih namirnica. Većina zdravih ljudi se oporavi za samo nekoliko dana, bez nekog posebnog tretmana.

Međutim, u nekim slučajevima - a naročito kod dece, trudnica, starijih osoba i ljudi narušenog imuniteta - dijareja povezana sa salmonelom može biti toliko dehidrirajuća da je potrebna brza lekarska pomoć. Komplikacije opasne po život se takođe mogu pojaviti ukoliko se infekcija proširi van creva. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje koje imaju loš sanitarni sistem.

NAJČEŠĆE ZARAŽENA HRANA SALMONELOM

Sirovo meso, živina i morski plodovi - uz pomoć izmeta, bakterija može doći na sirovo meso i živinu tokom klanja. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode.

jaja, jaje

Shutterstock

jaja, jaje, Foto: Shutterstock

Sirova jaja - iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoške mogu snijeti jaje koje je zaraženo salmonelom pre nego se štit uopšte formira.

Voće i povrće - neki sveži proizvodi, posebno oni uvozni, mogu da budu nedovoljno oceđeni još u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom.

Zaraza se takođe može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa voćem ili povrćem.