Hvar
Profimedia
Hvar

Profimedia

Hrvatska, Foto: Profimedia

* Kruzeri ispuštali fekalije na jednoj od najlepših plaža u Hrvatskoj

* Zgroženi kapetan opisao događaj koji ga je ostavio u šoku

* Apeluje na nadležne da reše problem

O ovom velikom ekološkom problemu je obavestio kolege sa pomenutog portala, a otvorio je i pitanje nedelovanja nadležnih institucija koji bi trebalo da se obračunaju sa ovakvom praksom. 

Pročitajte još:

Kapiten Karmelic poručuje kako je ovo pismo napisao prvenstveno kao Boljanina, posmatrač i turista, jer ne živi u Bolu celu godinu, ne pripada nijednoj političkoj stranci, ne bavi se turizmom te sa celom ovom ružnom situacijom nema nikakav lični interes.

- 20. jula 2019. godine, subota... svedočio sam, onako na oko, brojci od 15-tak kruzera usidrenih na punti Zlatnog rata... isto tako i direktnom ispuštanju fekalija sa kruzera, te posmatranju i vizuelnoj analizi boja i oblika istih, koji su se bezbrižno valjuškao na "morskom plavom žalu, gde čarlija vetrić mio" sa zapadne strane Zlatnog rata. Čak je i žalo u moru, dokle pogled seže, poprimilo obraštaj i sivu boju naslaga fekalnih algi ... o raznoraznim mirisima neću, to ostavljam Vašoj mašti na volju.

 

Kao nesvrstani posmatrač mogu samo reći da je strategiji razvoja bolskog turizma stvoren jedan veliki sveopšti HAOS, koji očito pojedincima odgovara iu njemu plivaju ko riba u moru, ne gledajući pritom na nepovratnu štetu koja se čini i koja je već učinjena, jer čini mi se da je ovo zadnji trzaj da se nešto pokrene s mesta i ide na bolje, jer ovakvim načinom rada i drobljenja svega i svašta u isti lonac, ne piše nam se dobro ...

Ovim putem apelujem, draga gospodo, ne razvijajte više ništa, dosta ste razvili! Privatne i ostale interese ostavite po strani, učinite napokon nešto za Bol i Boljane, jer samim time što smo otočani već smo za državu građani drugog reda, a gledajući razvoj situacije zadnjih godina u svome mjestu smo postali meštani drugog reda", piše kapetan.

Plaža u Crnoj Gori

Youtube/Printscreen

Plaža, Foto: Youtube/Printscreen

Karmelić je potom priložio nekoliko članaka Pomorskog zakonika koji se odnose na Zaštitu od onečišćenja s pomorskih objekata, i koji regulišu način na koji se ispušta otpad ili fekalije s pomorskog objekta.

Jasno, ono čemu je kapetan svedočio kosi se sa svim propisima Republike Hrvatske jer se otpad i fekalije mogu ispustiti samo u mestima u luci ili izvan nje gde postoje uređaji za prihvat takvih stvari.

"Ne kažem ni da izvan Hrvatske cvetaju ruže, ali sve je to daleko organizovanije i uređenije, po svemu sudeći nama još nedostižno.

Strategija razvoja koja nas košta i koštaće nas i dalje, donosiće pad gostiju, ali po nečemu moramo biti jedinstveni; po skupoći, suncu, moru i nezaboravnim mirisima, a verovatno i ukusima leta.

Isto tako, budite slobodni da sve to, ako je moguće, ako primetite, dokumentujete slikovno, uzeti podatke plovila, tj. plovnog objekta i prijaviti Lučkoj kapetaniji u Splitu, jer konstantno s onim “biti dosadan” možemo nešto postići, a dok god budemo okretali glavu i ponašali se kao to nisu naša posla, ne tiče nas se; nećemo napred…a tiče nas se svih…", napisao je kapetan Ivica Karmelić.

Bonus video

Horder na Zvezdari