Zaplenjeno oružje
MUP
Zaplenjeno oružje

MUP

Zaplenjeno oružje, Foto: MUP

Dileri oružjem u ponudi imaju kompletan arsenal pešadijskog naoružanja, od automatskih pušaka do pištolja. Kod njih se može nabaviti i razornije oružje, poput zolja i ručnih bombi, koje su takođe neretko korišćene prilikom obračuna zaraćenih kriminalnih grupa.

Isti izvor otkriva da se cene pištolja kreću već od 50 maraka, u zavisnosti od toga koja je marka i u kakvom je stanju. Policajac navodi da su pištolj „Crvena zastava“, takozvana sedmica, i tetejac ređi na ulici i koštaju od 250 do 300 evra. Škorpion proizveden u Kragujevcu “Crvena zastava” košta 150 evra, a isti model češke zbrojovke je nešto skuplji. Hekler koji je ređi i koriste ga ozbiljniji kriminalci se može kupiti za 500 evra. Zolja košta 100 evra, a prigušivač za pištolj 50 evra.

Iza nesrećnog rata, upozorava dugogodišnji inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Mićo Letić, ostalo je na desetine hiljada pušaka, pištolja, bombi…

Pročitajte još:

"Velike količine tog oružja idu iz BiH, a njihove cene su zaista mizerne. Isplativije ga je plasirati u zemljama zapadne Evrope nego ovde. Nabavlja se iz zemalja u regionu, između ostalih Srbije, a najviše ga ima u Republici Srpskoj i uglavnom ga kupuju ljudi iz kriminalnog miljea. Ali, isto tako zabrinjavajuća je situacija i u Federaciji BiH, konkretno na području Kantona Sarajevo, gde ne prođe sedmica, a da se ne desi neka pucnjava", pojašnjava Letić.

On tvrdi da posebno zabrinjava činjenica da ilegalnog oružja ponajviše ima u porodičnim kućama, u kojima, najčešće, stanuju i deca.

Komentari (1)

Ivan T

18.10.2018 02:18

Koliko je Kalašnjikov...i meci?