Milo Đukanović i Amfilohije Radović
Printscreen/Youtube
Milo Đukanović i Amfilohije Radović

Printscreen/Youtube

Milo Đukanović i Amfilohije Radović, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Ukrajinska crkva je izrazila zabrinutost u vezi sa teškom situacijom u kojoj se nalazi SPC u Crnoj Gori

* UPC kritikuje nasilno oduzimanje imovine SPC u Crnoj Gori

* Ovakav splet okolnosti režim u Podgorici nije očekivao

Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije, predstojatelj Ukrajinske Pravoslavne Crkve, izrazio je zabrinutost u vezi sa teškom situacijom u kojoj se Srpska Crkva trenutno nalazi u Crnoj Gori, prenosi se na zvaničnoj stranici Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Mitropolit Onufrije poslao je 20. avgusta, pismo Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju povodom diskriminacije SPC u Crnoj Gori i izrazio svoju podršku Njegovom Visokopreosveštenstvu i vernom narodu Srpske Crkve.

Pročitajte još:

Mitropolit Onufrije u pismu žali što do njega dolaze vesti o pogoršanom stanju SPC u Crnoj Gori u kojima se govori da im "preti nasilno oduzimanje svetinja i uništenje pojedinih molitvenih mesta". Takođe se pominje i projekat zakona crnogorskih vlasti "koji za cilj ima da diskriminiše crnogorsko-primorsku Mitropoliju SPC po pitanju crkvene imovine".

https://www.alo.rs/vesti/region/isprskali-su-mi-sprej-u-oci-pa-me-udarali-na-parkingu-dok-se-nisam-onesvestio-spasili-su-me-svestenici/247726/vest

Sa žaljenjem, Njegovo Blaženstvo konstatuje da se "sve to dešava uz podršku političara i ostalih ljudi sa nacionalističkim interesima koji u Crnoj Gori žele da odvoje Pravoslavlje od drevne tradicije srpskog naroda".

Uzimajući u obzir da i vernici Ukrajinske Pravoslavne Crkve u Ukrajini takođe doživljavaju represije od strane pojedinih predstavnika ukrajinskih vlasti , ističe se da događaji u Crnoj Gori naročito pogađaju ukrajinski verni narod, stoga mitropolit priziva ka uzajamnoj molitvi.

Njegovo Blaženstvo navodi da utehu i radost treba da nađemo u rečima Svetog pisma da ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udi; a ako li se jedan ud slavi, s njim se raduju svi udi.

U daljem tekstu pisma navodi se da "u ime episkopa, klira i vernika Ukrajinske Pravoslavne Crkve" Predstojatelj Ukrajinske Pravoslavne Crkve "izražava bratsku molitvenu podršku mitropolitu Amfilohiju i Njegovoj pastvi, i želi neprestanu pomoć od Boga u tvrdom stajanju za veru Pravoslavnu i nepokolebljivost jedinstva Hristove i Božije Crkve, koja je stup i tvrđava istine", prenosi zvanična internet-stranica Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

https://www.alo.rs/vesti/region/isprskali-su-mi-sprej-u-oci-pa-me-udarali-na-parkingu-dok-se-nisam-onesvestio-spasili-su-me-svestenici/247726/vest

BONUS VIDEO: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom