Fabrika
AP
Fabrika

AP

Fabrika, Foto: AP

Pročitajte još:

 

Laburista Džon MekDonel je naručio istraživanje kako bi se utvrdio uticaj koji bi po britansku ekonomiju moglo imati prebacivanje sa pet na četiri dana, dok će Škotska već sledeći mesec raspravljati o uvođenju ove mere. U poslednjih pola godine novi pristup radu usvojile su kompanije “Sinerdži Vižen”, “Elektra Lajting”, “Lara Intimejts” i “Intrepid kamera”.

- Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovek oporavi od stresne nedelje. Ali, tri dana dovoljna su da se odmorite i da imate dovoljno vremena da uradite nešto drugo – rekao je Nil Nouliz, konsultant “Elektre” koja je skraćenu nedelju uvela u januaru.

Ideja o skraćenom broju radnih dana pojavila se u poslednje vreme zbog ekonomskih, društvenih, zdravstvenih i tehnoloških razloga. Preopterećenost poslom rezultira sa hiljadama obolelih od depresije svake godine, prekovremeni rad dodatno otežava balansiranje između karijere i porodice, a uz sve to razvoj tehnologije transformira koncept rada i radnog dana kakvog danas poznajemo.

Preporučujemo i ovo:

 

Toga polako postaju svesni i neki hrvatski poslodavci, navodi “Jutarnji list”, a neke firme poput “Logičke matrice” uvele su četverodnevnu radnu nedelju još krajem prošle godine.

- Ko normalan može biti zadovoljan ako mu zaposleni piju antidepresive?! - upitala je tada direktorka Renata Šeperić Petak.

 

Ona je istakla da zbog kraće radne nedelje nije bilo nikakvih problema s rokovima. Naprotiv, posao im cveta a stresa je manje. Iako se ne zna da li će britanski poslodavci tokom četiri radna dana nadoknađivati sate od petka, u “Logičkoj matrici” od ponedeljka do četvrtka rade po 10 sati jer zakon nalaže da puno radno vreme iznosi 40 sati nedeljno.