Hrvatska, korona
EPA
Hrvatska, korona

EPA

Hrvatska, korona, Foto: EPA

- Mi smo pripremili odluku koja bi stupila na snagu sutra u 00:00 sati. Odluka o nužnim epidemiološkim merama kojima se ogranicavaju okupljanja. Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mera fizickog distanciranja, izbegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara u otvorenom", rekao je Božinović.

On je dodao da će biti zabranjeno održavanje svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba, prenosi Jutarnji list.

- Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike - objasnio je Božinović.

svadba

shutterstock

Na svadbi do 30 gostiju, Foto: shutterstock

Kako je dodao, javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu da traju najduže do 22 sata, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći. Božinović je istakao da okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu da traju najduže do kraja radnog vremena, koje je utvrđeno odlukom štaba.

On je naglasio da se uvodi obaveza dostavljanja obaveštenja o održavanju javnih događaja, okupljanja i svečanosti s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite i obaveza vođenja pisane evidencije učesnika na svim događanjima s više od 15 osoba.

- Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 06.00 sati - generalno. Obavezno će biti korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korišćenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima - rekao je Božinovic.

Što se tiče zaposlenih na radnim mestima, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s disajnim organima.

- Daje se preporuka da se smanji fizicki kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuja rad u smenama i grupama i da se smanji broj fizičkih sastanaka - rekao je Božinović.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeležen 2.421 novi slučaj korona virusa, što je najveći broj obolelih u jednom danu do sada, a preminulo je osam osoba, saopštio je danas Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Pročitajte još: