Prevara, varanje, svađa, raskid, razvod
Shutterstock, ilustracija
Prevara, varanje, svađa, raskid, razvod

Shutterstock, ilustracija

Prevara, varanje, svađa, raskid, razvod, Foto: Shutterstock, ilustracija

Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mere i kraće - u mesecima ili danima. Neki se na razvod odlučuju i posle 70 godina zajedničkog života.

Tako je u Bijeljini pre nekoliko godina zabeležen slučaj gde je par pod istim krovom uspeo da "sastavi" tek 12 dana. Sličan slučaj dogodio se u Trebinju, gde su se mladenci venčali u subotu, a zahtev za razvod braka podneli su već naredne srede, što znači da su samo tri dana bili u braku, piše Klix.

Ali, dok nekima brakovi pucaju za manje od godine dana, drugi ljubav pronalaze i u poznim godinama. Tako je najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana.

Prema analizi Zavoda za statistiku Republike Srpske najstariji mladoženja imao je 90 godina, dok je najstarija nevesta imala 86 godina.

Statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova u Republici Srpskoj tokom 2018. godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je razveden u ovoj godini trajao je dva meseca.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psiholog Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u uključenim stranama, dakle supružnicima. Prema njenim rečima brak neretko ne opstaje zbog nezrelosti jednog od supružnika.

- Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava sa određenim životnim izazovom i neko je za brak zreo sa 20 godina, a neko nije ni sa 40, iako mi kulturološki imamo jasne starosne granice i odrednice kada je nešto vreme činiti, udavati se i ženiti se. Usled tih kulturoloških i socijalnih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi. On zahteva od svake strane kompromis, spremnost na razumevanje i jasno artikulisanje sopstvenih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu veštinu stičemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas i način na koji plovimo kroz život i brak - pojašnjava ona.

Razvod braka je postao učestala pojava, ali to nije drugačija situacija u odnosu na druge evropske zemlje.