Oružane snage BIH, Armija BiH
Printscreen Youtube
Oružane snage BIH, Armija BiH

Printscreen Youtube

Oružane snage BIH, Armija BiH, Foto: Printscreen Youtube

* Vlasti Republike Srpske u utorak u Banjaluci postrojavaju Žandarmeriju, a na vojnom poligonu Manjača NATO i OS BiH počinju vežbu

* NATO pakt ocenjuje spremnost učešća jednica u NATO misijama

* Žandarmerija RS delovaće na celoj teritoriji Srpske

Vlasti Republike Srpske za sutra u Banjaluci najavile su prvo postrojavanje jedinice Žandarmerije, dok u isto vreme na poligonu Manjača nedaleko od glavnog grada Srpske održaće se postrojavanje 840 pripadnika Oružanih snaga BiH koji će imati proveru spremnosti učešća u akcijama NATO i drugih partnerskih zemalja u mirovnim operacijama.

Posle odustajanja od formiranja rezervnog sastava policije RS, vlasti su odlučile da bude formirana jednica, koja će biti spremna za delovanje na celom prostoru Republike Srpske.

Alijini KOLJAČI nisu imali milosti, iživljavali su se jedan za drugim! Sada su OSUĐENI, a Srbe će ovo najviše RAZBESNETI

AUTOR: Alo/ATV/B92/V.M. DATUM I VREME: 06.07.2019. 00:14 Bivši pripadnici tzv. Armije BiH Samir Kešmer i Mirsad Menzilović osuđeni su na po šest godina zatvorske kazne zbog silovanja maloletne Srpkinje. Alija Izetbegović, Foto: Youtube printscreen Drugostepeno Veće Suda BiH proglasilo ih je krivim za to što su se, zajedno sa Elvirom Muminovićem koji je u bekstvu, na najsvirepiji način iživljavali nad šesnaestogodišnjom devojčicom u zgradi GP Bosna, u Sarajevu.

 

Za to vreme NATO će ocenjivati sposobnost 840 pripadnika OS BiH iz sastava sva tri nacionalna puka da učestvuju u NATO misijama. Prvostepeno ocenjivanje SEL-1 (Self Evaluation Level 1) Bataljonske grupe lake pešadije će se izvoditi do 27. septembra 2019. godine na Manjači, a ukupno učestvuje 1075 vojnika, od čega je 840 pripadnika INF-L-BNG, jedinice koja se ocenjuje.

 Smotru Bataljonske grupe lake pešadije (INF-L-BNG) u kasarni "Mika Bosnić" izvršio je komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić.

Oružane snage BIH, Armija BiH

Printscreen Youtube

Oružane snage BIH, Armija BiH, Foto: Printscreen Youtube

 

Nakon izvršene smotre, general Ilić je naglasio da je ocenjivanje SEL-1 Bataljonske grupe lake pešadije jedan novi korak OS BiH u smislu deklarisanja nove jedinice ranga bataljonske borbene grupe.

“Iskreno se nadam da će ljudstvo i tehnika opravdati spremnost za proces ocjenjivanja i da će u četvrtak, 26. septembra, imati pozitivan prolaz na ovoj aktivnosti”, istakao je general Ilić.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ovom prilikom, komandant Komande za obuku i doktrinu (KOiD) brigadir Slaven Blavicki poručio je da "danas počinje ocenjivanje operativnih sposobnosti jedinice koja broji 840 vojnih lica", te izrazio nadu da će se ova "četvorodnevna aktivnost realizirati bez povreda, pozitivno i uspešno."

U četvrtak, 26. septembra 2019. godine, u Centru za borbenu obuku organizuje se Dan za posetioce na kome se očekuje prisustvo predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba OS BiH, Štaba NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a, komandi jedinica OS BiH, vojno-diplomatskih predstavnika u BiH i predstavnika civilnih organa vlasti u BiH.

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu