Plaža u Italiji
Profimedia
Plaža u Italiji, Foto: Profimedia

 

Prvi, jačine 5.5 stepeni po Rihteru, potresao je jutros južnu obalu Grčke. Drugi je, oko 11 sati po lokalnom vremenu, potresao područje Soluna. Zemljotres se osetio i na Halkidikiju i zabrinuo je naše turiste. 

- Srećom, ovde nije puno treslo, ali smo osetili potres. Nije nam bilo svejedno - rekla je za Alo! Jelena D. koja je trenutno na letovanju na Kasandri.

 

 

Epicentar prvog zemljotresa bio je u moru na dubini od 10 kilometara, u blizini Pilosa i Metone, koja je poznata po brojnim turističkim atrakcijama, a drugog na oko 50 kilometara istočno od Soluna.

 "Zemljotres je dosta dugo trajao i veoma smo zabrinuti. Za sada nemamo podatke o povređenima i šteti", rekao je Dimitris Kafantaris, gradonačelnik Pilosa.

Iz generalnog konzulata Srbije u Solunu dobili smo informaciju da se zemljotres osetio na severu Grčke, ali da nije izazvao veću paniku ni kod lokalnog stanovništva niti kod srpskih turista kojih u ovom trenutku po njihovoj proceni ima preko 10.000.

- Nismo dobili nijedan poziv, niti bilo kakvu indiciju da je zemljotres izazvao veći strah kod ljudi koji se tu nalaze. Ovakvi zemljotresi ne predstavljaju iznenađenje jer su relativno česta pojava u ovim krajevima. Prema našoj proceni, nema razloga ni za kakvu uznemirenost.

Takođe, nema nagoveštaja niti straha da će biti ponovnih udara - rekli su za „Alo!“ iz ovog konzulata.

Sa druge strane, Aleksandar Seničić, direktor YUTA, potvrdio je za „Alo!“ da je sa srpskim turistima u Grčkoj sve u redu. Oni koji su osetili zemljotres kažu da je bilo neprijatno, ali da straha nema jer su zemljotresi tamo uobičajena pojava.

 

Komentari (6)

sumadinka

25.06.2018 17:02

Mogli su da letuju i u svojoj zemlji...

caki

25.06.2018 22:43

@sumadinka - koje more mi imamo? nikako da shvatite da neko obozava da pliva u toplom moru i da ceo odmor provede u vodi.

SrBa

25.06.2018 18:31

More je more. A izađe skoro kao i kod kuće da si.

Sojic

26.06.2018 07:57

Sta moze da se desava sa Srbima?Po ceo dan su na plazi,cepaju paradajz i leba.

pin2009

26.06.2018 10:52

Danima se u medijima provlace negativni komentari i serviraju lose vesti o letovalistima u Grckoj. Ja letujem 15 godina u Grckoj i dobro znam da su to sporadicni slucajevi. Tu letuje ovaj osiromaseni narod, a vi mu zagorcavate ono malo lepog zivota koji provedu sa porodicama na moru. Pisite nam kako se provode NASI BOGATASI na Maldivima i Sejselima. Imaju li oni problema?

srt

26.06.2018 15:26

Ozbiljno, cemu ovaj naslov kad veze nema sa tekstom???