Jadransko more
Profimedia
Veliki bucanj

Youtube printscreen

Veliki bucanj, Foto: Youtube printscreen

Pripadnici Sektora granične policije proveravaju prijavu turiste koji tvrdi da je u moru u Bečićima video ajkulu. Od jutros "češljaju" plažu i policija čamcima obilazi akvatorijum, a kako prenose lokalni mediji, zakupci su upozoreni da obrate dodatnu pažnju.

Ipak, izgleda da nije reč o ajkuli, već da je turista ugledao velikog bucnja, koji ga je podsetio na opasnu neman.

Dr Aleksandar Joksimović, ihtiolog iz Instituta za biologiju mora iz Kotora, rekao je “Vijestima” da su mu se ranijih dana javljali ribari da mu kažu da su viđali velikog bucnja u akvatoriju.

“U međuvremenu me je kontaktiralo više budvanskih i ribara iz Bečića koji su mi saopštili da je u pitanju najverovatnije veliki bucanj kojeg su oni proteklih dana u više navrata uočavali u ovom delu akvatorijuma. Bucanj je za čoveka potpuno bezopasna riba, ali se zbog njenog karakterističnog izgleda i navike da se “sunča” na površini mora prilikom čega iz vode viri vrh njene repne peraje, često desi da neiskusni posmatrač pomisli da je reč o leđnoj peraji ajkule, pa se bespotrebno digne panika", kazao je dr Joksimović.

Veliki bucanj najveća je riba koštunjača. Pripada porodici zlatoperki a može narasti i preko tri metra dužine i da teži čak preko dve tone. Najviše se hrani morskim meduzama, a pored njih jede i zooplankton, glavonošce, račiće, manju ribu, larve...