selo, kuća
Alo!/Masanori Jošida
selo, kuća

Alo!/Masanori Jošida

selo, kuća, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Na Interpolovoj listi nestalih državljana BiH i dalje se nalazi ime Ismaila Davuda Mešinovića, kog je otac Ismar, rodom iz Teslića, pre sedam godina odveo na sirijsko ratište i otad mu se gubi svaki trag.

Odmah po dolasku, Ismar, dečakov otac, poginuo je na ratištu u Siriji boreći se za Islamsku državu (ISIL), a brigu o tada trogodišnjem dečaku trebalo je da preuzmr porodica iz Tuzle prema uputstvima oca. Međutim, ni angažovanje Interpola nije pomoglo da se Ismail vrati iz pakla Sirije. Njegova agonija zatim je samo nastavljena.

Njegova majka je Kubanka Lidija Solano Herera (Lidia Herrera), koja je s Ismarom živela u Italiji i još 2014. godine za italijanske medije je tvrdila da je prepoznala sliku svog maloletnog sina Ismaila koja je objavljena u Siriji. Ali od tada do danas informacije koje su se pojavljivale na društvenim mrežama su naprosto utihnule, a razlog je krah ove terorističke organizacije i hapšenje terorista.

Kako piše Avaz.ba, dečaka je najpre preuzeo Sejid Čolić, Ismarov prijatelj i suprug Mele Horić, koja je nedavno s decom deportovana u BiH. Čolić je zatim nastradao u borbama, a Ismail je završio kod druge porodice, poreklom iz Sandžaka.

Novi Pazar

Malog Ismaila je prihvatio Rejhan Plojović iz Novog Pazara. On je čak kontaktirao s dečakovom porodicom u Nemačkoj, tačnije s njegovom nanom, očevom majkom, tražeći novac kako bi se spasli i isplanirali beg.

Međutim, pre dve godine je obavestio članove da su njegova prva supruga Emina i troje dece, među kojima je i Ismail, nastradali u raketnim napadima u gradu Baguzu.

Ova informacija nezvanično je potvrđena iz obaveštajne agencije OSA, prenosi Avaz.

Šta je rekao supruzi
Ismar Mešinović je pre nego što je Ismaila odveo u Siriju supruzi rekao da sina vodi u BiH kod rodbine na godišnji odmor. No, umesto u Tesliću, dečak je završio u Siriji.

Ona je tada tvrdila da je Ismar bio u kontaktu s Bilalom Bosnićem, osuđenim neformalnim vođom vehabija, koji ga je vrbovao za odlazak u Siriju.