Milo Đukanović
EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

- Od referenduma u Crnoj Gori 2006 godine, koji je pokrao, Srbi u Crnoj Gori su gradjani drugog reda - zaključio je Aleksandar Šešelj.

Đe mene nađe, Milo Đukanović

AP Risto Božović

On je istakao problem Srba u Crnoj gori, među kojima najviše ističe one koji su u vezi sa zapošljavanjem i opšte socijalne probleme.

- Ne mogu da se zaposle u javnom sektoru, i pod jakim su pritiskom da se izjasne kao Crnogorci. Vise od 30 posto stanovništva na poslednjem popisu izjasnilo se kao Srbi, a ipak po ustavu, Srbi nemaju čak ni status nacionalne manjine, koji Albanci, Hrvati, Bošnjaci i svi ostali imaju. U cilju stvaranja atmosfere straha, nekoliko Srba, među njima i dva poslanika, osuđeno na lažnim optužbama za pokušaj državnog udara, koji je vlast režirala na sam dan izbora - dodaje Aleksandar Šešelj.

Aleksandr Šešelj se posebno osvrnuo na poslednje aktivnosti crnogorske vlade i usvajanje takozvanog Zakona o verskim zajednicama. On je zaključio da je to pokusaj da se nacionalizuje imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

PROČITAJ JOŠ:

- Ova crkva postoji u Crnoj Gori vec 800 godina, većinu tog vremena kao jedina ili kao najveća religijska zajednica u Crnoj Gori. Neki manastiri i crkve SPC su vekovima stari, i po novom zakonu, administrativnim putem, sve nekretnine bez dokumenata o vlasništvu koje su sagrađene pre 1918. bice nacionalizovane. Da li neko može da zamisli da Francuska država nacionalizuje katedralu Notr Dam i oduzme je katoličkoj crkvi, ili Vestminstersku opatiju? To je nezamislivo, ali je nazalost to tuzna istina u Crnoj Gori. Tokom ovih 13 godina nezavisnosti Crne Gore, Milo Djukanovic, koji je u kontinuitetu na vlasti već 30 godina, je napravio sebi drzavu, napravio sebi naciju, i sada hoce da napravi sebi crkvu, sve na štetu srpskog naroda - rekao je on.

Šešelj je istakao i povezanost aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića sa kriminalnim svetom.

- Milo Đukanovic je blisko povezan sa mafijom, optužen je za šverc cigareta od strane italijanskog tužioca u Bariju, ali nikada mu se nije sudilo zbog diplomatskog imuniteta. Sav srpski narod smatra ga kriminalcem i najvećim izdajnikom u poslednjih sto godina. Srpski narod je preživeo skoro 500 godina Turske okupacije, preživeo je austrijsku okupaciju, preživeo je Prvi svetski rat, preživeo je genocid u Drugom svetskom ratu, preživece i Mila Đukanovica - zaključio je Aleksandar Šešelj.