Ustaše iz A-HSP marširaju Zagrebom
Printscreen/Youtube
Ustaše iz A-HSP marširaju Zagrebom

Printscreen/Youtube

Ustaše iz A-HSP marširaju Zagrebom, Foto: Printscreen/Youtube

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" sve više se odomaćuje u Hrvatskoj, pre svega zahvaljujući pevaču Marku Perkoviću Tompsonu, ali i blakonaklonom odnosu političara na vlasti.

Za to vreme javne ličnosti od akademika, preko advokata, pa sve do fudbalera, setimo se ispada Josipa Šimunića, se utrkuju da poreklo pozdrava povežu sa istorijom mnogo starijom od nacističke tvorevine NDH.

Ustaše iz A-HSP marširaju Zagrebom

Printscreen/Youtube

Ustaše iz A-HSP marširaju Zagrebom, Foto: Printscreen/Youtube

Na društvenim mrežama, kako primećuje portal Net.hr, postala je popularna ideja da ovaj slogan vuče poreklo od Baščanske ploče, jednog od najstarijih spomenika na glagoljici iz 11. veka. Ispostavilo se da ova hipoteza nema veze sa stvarnošću, što je bilo lako ustanoviti, pre svega zato što se već zna šta je na drevnoj ploči.

Marko Perković Tompson

EPA

Marko Perković Tompson, Foto: EPA

Tako je portal "Faktograf", specijalizovan za proveravanje tačnosti podataka i izjava u medijskom prostoru, objavio čitav tekst, preveden sa glagoljice na današnji hrvatski koji glasi:

Najveći zločinci  20. veka: Ustaše

arhiva

Najveći zločinci 20. veka: Ustaše, Foto: arhiva

- Ja, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane Svetoj Luciji, i svjedoci: Desimira, župan u Krbavi, Mratin u Lici, Pribineža, posal u Vinodolu, Jakov na otoku. Da tko to poreče, neka ga prokune Bog i 12 apostola i 4 evanđelista i sveta Lucija, amen. Da tko ovdje živi, moli za njih Boga. Ja opat Dobrovit zidah crkvu ovu s moje braće devetoro u dane kneza Kosmata koji je vladao svom Krajinom. I bješe u te dane Mikula u Otočcu sa Svetom Lucijom zajedno.

 

Nevericu stručnjaka sa ovog sajta najbolje oslikava konstatacija na Fejsbuku "Nismo mislili da ćemo se ovim ikad morati baviti, ali eto".