Budva
Tanjug/ Cmilja Vitorović
Budva

Tanjug/ Cmilja Vitorović

Budva, Foto: Tanjug/ Cmilja Vitorović

Turisti koji su ove godine planirali da letuju na Jadranu moraće da otvore četvore očiju prilikom kupanja, ali i da ponesu više novca nego inače!

Pročitajte još:

Kupači u Hrvatskoj i Crnoj Gori trebalo bi da se čuvaju otrovne meduze koja krstari morem. Kod Betine u Dalmaciji, ali i u Boki kotorskoj, uočena je kompas meduza koja izaziva teške opekotine, što je zabrinulo lokalce, ali i one koji su planirali da ovo leto provedu na Jadranu.

Meduza

Alo

Meduza, Foto: Alo

Kompas meduza, koja inače živi u priobalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, našla je svoj put do Murtera i Bokokotorskog zaliva. Karakteristična je po tome što je žućkastosmeđe boje i veoma podseća na kompas koji može da naraste i do 30 centimetara u prečniku, dok su joj pipci dugi oko metar. Ovaj tip meduze ima 24 pipka podeljena u tri grupe po osam, a kreću se uglavnom pomoću morskih struja.

Stručnjaci kažu da bi kupači trebalo i te kako da se paze jer su opekotine veoma bolne, ali ističu da nisu opasne po život. Iz Instituta za biologiju mora Crne Gore kažu da se ove meduze pojavljuju u zalivu ciklično, na svakih nekoliko godina.

Budva

Tanjug/ Cmilja Vitorović

Budva, Foto: Tanjug/ Cmilja Vitorović

- Nošene su morskom strujom i talasima, pa se često mogu videti u većem broju u uvalama, pri obali ili izbačene na kopno - rekla je za lokalne medije Branka Pestorić iz Instituta.

Ona kaže da su se ove meduze u velikom broju pojavile i 2014. i 2017. godine, ali i ističe da veruje da ih neće biti mnogo tokom letnje sezone.

- Puno ih ima u proleće, upravo zbog načina razmnožavanja, ali je mali procenat preživljavanja, tj. vrlo mali broj dostigne polnu zrelost, te se ne očekuje velika brojnost ove vrste tokom letnjih meseci - kazala je Pestorić.

Strah od meduza nije jedino što turiste tera da se premišljaju da li će posetiti Jadran ove godine. Oni za koje je Hrvatska preskupa rado su letovali u Crnoj Gori, pogotovo u Budvi, ali najava da se od 20. maja uvodi izletnička taksa za Stari grad po ceni od jedan evro, iznervirala je mnoge.
Srećom, taksu neće plaćati gosti smešteni u turističkim kapacitetima koji se nalaze na teritoriji Budve i koji su već platili boravišnu taksu, kao ni deca do 12 godina.

Komentari (2)

Mila

16.05.2019 08:19

Žalosno da nije smešno. Šta će tolika ljubomora i pakost još da izmisle. Puknite od muke i ljubomore, MEDUZE!

flamantes

16.05.2019 12:40

U Budvi lokalnu vlast vrše srpske stranke, a meduze su došle isključivo na crnogorsko primorje. Bolje je ići u Grčku i Tursku, em su stari gospodari emn nema meduza, a nema ni srpskih partija da naplaćuju vodu i vazduh.