Pljačka banke
Profimedia
Pljačka banke

Profimedia

Pljačka banke, Foto: Profimedia

Kako je predočilo Županijsko državno tužilaštvo, optuženi se tereti da je 8. marta 2017. oko 13 sati ušao u poslovnu zgradu u Ulici Ivana Lučića, pa se na recepciji prijavio lažnom ličnom kartom. Nakon što mu je vatrogasac upisao lažne podatke i pustio ga da prođe kroz sigurnosna vrata, liftom se popeo do 11. sprata gde se nalazi firma "Moro i Kunst" a radnica mu je, po prethodnoj najavi s recepcije, otvorila elektronska vrata hodnika.

Optuženi je potom sa radnicom otišao u prostoriju gde se prodaje zlato. Rekao joj je da želi prodati dve poluge od jednog grama te joj pritom predao ličnu kartu na lažno ime. Budući da radnica nije posumnjala u lažni identitet, nakon potpisivanja otkupnog dokumenta prišla je sefu i otvorila ga kako bi mu isplatila novac.

Razbojnik je, međutim, s leđa prišao zaposlenoj, na zadnji deo glave joj prislonio pištolj, naredio da bude tiha i da izvadi sav novac i zlato iz sefa i da ga stavi u torbu koju je bacio pred nju.

U strahu za sopstveni život radnica je iz sefa izvadila novac, zlatne poluge i numizmatičke kovanice te ih stavila u optuženikovu torbu, a on ju je gurnuo na pod tako da je ležala potrbuške. Potom joj je vezao noge plastičnim vezicama za kablove, počeo vezivati ruke i upitao ima li još zlata u kancelariji, kao i da li je zlato izloženo u vitrinama pravo.

Kada je rekla da je reč o pravom zlatu, razbojnik joj je odvezao noge i naredio da otvori ukrasne vitrine i zlato stavi u torbu, a on joj je sve vreme držao pištolj prislonjen uz glavu, navodi se u u izvešaju Županijskog državnog tužilaštva.

Pročitajte još:

Potom joj je ponovno zavezao noge i ruke i užetom spojio vezice, a na usta stavio maramu koju joj je vezao oko glave, naredivši joj da bude ćuti dok on ne ode.

Nakon pljačke razbojnik je zatvorio vrata i odneo 5.000 evra gotovine, zlatne poluge i kovanice ukupne vrednosti 209.000 evra čime je, po tvrdnjama tužilaštva, počinio ukupnu štetu u iznosu od 214.000 evra.

U optužnici je predloženo i da se optuženom, za kojim je tokom istrage raspisana međunarodna poternica i evropska poternica, sudi u odsutnosti.

Prema pisanju medija, reč je o Romanu Stunkoviću, uhapšenom 2. novembra na slovenačkoj adresi na temelju evropske poternice, a tamošnji sud ga je smestio u kućni pritvor sa elektronskom narukvicom. Spominje se i da je Stunković radnici u Eurotoveru pre pljačke predao ružu, s obzirom da je bio Dan žena, čime je očito dodatno želeo odvratiti bilo kakvu sumnju sa sebe. Stoga su ga mediji i prozvali 'lopov s ružom'.

Pljačka zlatnih poluga dogodila se samo dan nakon što su pljačkaši iz kombija firme obezbeđenja "Mediteran Sekjuriti" u spektakularnom oružanom napadu na Sveticama uspeli ukrasti više od 135.000 evra.