Kolinda Grabar Kitarović
AP/Darko Bandić
Kolinda Grabar Kitarović

AP/Darko Bandić

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP/Darko Bandić

Jedan od migranata koji su mučeni na hrvatskoj granici je S.B (15), koji je ispričao da su ga na granici u Hrvatskoj najpre pitali da li dolazi iz Avganistana i da li je prešao iz Srbije, a potom tukli.

"Njih je bilo 10, a nas devet dečaka. Stavili su nas u kola i posle toga su došli da nas tuku, imali su pendreke", rekao je on dodajući da su ga udarali po glavi i grudima, dok se ne umore.

PROČITAJ JOŠ:

Dečak, koji, inace, loše govori engleski, stalno je u priči ponavljao "oni", misleći na hrvatske policajce, rekao je da su im slomili telefone, uzeli više od 600 evra, uz "objašnjenje" da zaplenjuju i vodu i hranu.

S.B. je ispričao da je 24 sata proveo u jednom od automobila u koji su ga stavili i da mu nisu dozvoljavali da pije, jede ili izvrši nuždu, rekavši im: "Hrvatska nije toalet za vas, Srbija je toalet za vas".

On je zamolio novinare da mu zamagle lice na snimku jer, kako je naveo, ako ga ponovo uhvate - ubiće ga.

"Ne želim da se nađem u nevolji", rekao je S.B.

S.H (16), takođe iz Avganistana, ispričao je da je policija u civilu, sa pištoljima, pitala njegovu grupu, koja je prešla granicu, da li dolaze iz Srbije, a potom ih strpala u vozila i odvezla u policijsku stanicu, gde su ih tukli.

Njega su, kako je naveo, stavili u jednu mračnu sobu, odvojivši ga od drugih.

Migranti

screenshoot/Youtube

Migranti, Foto: screenshoot/Youtube

"Čupali su me za kosu. Pitali su me zašto sam prešao granicu iz Srbije u Hrvatsku, kako se usuđujem, kako sam došao, ko mi je pokazao put i ko me je doveo. Govorio sam da ih ne razumem, jer ne znam engleski, ali oni su pričali da znam engleski, ali da neću da pričam pred njima", rekao je S.H.

Pošto, kako je naveo, nisu dobili nikakve informacije od njega, pustili su vodu u sobu, dok je bio bez odeće i, kako tvrdi, podvgli ga elektrošokovima, a potom su ga ostavili ispred zgrade dva sata na suncu.

Posle su ga, kako je naveo, ponovo odveli na granicu i tukli oko 20 minuta, uzeli mu 700 evra i slomili mobilni telefon.

Ta dva dečaka, sada u centru u Krnjači, nisu jedine žrtve maltretiranja u Hrvastkoj, sudeći po medijskim izveštajima.

To potvrđuje i rukovodilac grupe za saradnju s medijima Komesarijata za izbeglice Ivana Churko.

Churko je naglasila da prelazak migranata u Hrvatsku od početka nije bio praćen postovanjem osnovnih ljudskih prava, ali da je u poslednje vreme prisutno flagrantno kršenje ljudskih prava, enormna primena sile i prebijanje ljudi.

Migranti

Facebook printscreen

Migranti, Foto: Facebook printscreen

To je, dodala je, posebno prisutno nakon izjave hrvatskih zvaničnika da štite svoju granicu na određene načine, koji podrazumevaju i nasilje.

Takvu praksu ne priznaje nijedan zakon EU, nijedan zakon o azilu i nijedan zakon države koja se obavezala na određena prava, tvrdi ona.

"Od tada imamo situaciju da nam vrlo cesto dolaze deca, ljudi, koji su maltretirani, povređeni i isprebijani. To su načini mucenja tih ljudi koji su nepoznati civilizovanom coveku u ovom drustvu", rekla je Churko.

Sin Ratka Mladića saopštio tužne vesti!

AUTOR: Alo.rs/ Agencije/ M. I. DATUM I VREME: 31.08.2019. 09:55 Darko Mladić se oglasio. Darko Mladić, Foto: Alo!/Marko Metlaš * Zdravstveno stanje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića je nepromenjeno * Mladiću je i dalje je loše, a odbrana će na statusnoj konferenciji zakazanoj za 3.

Deca u Srbiju dolaze u užasnom stanju, čak i sa polomljenim nogama ili rebrama, kaže Churko, ali ne žele da prijave nasilje kako ne bi bili javno obeleženi, pošto žele da nastave put ka EU, a ne da ostanu u Srbiji.

Churko je apelovala na međunarodnu zajednicu da pomogne da se prestane sa tako "neljudskim ponašanjem" ističući da svako lice koje pređe ranicu ima svoja prava i može da podnese zahtev za azil.

"Da li će neka država to da odobri ili ne, to je stvar propisa i drugih stvari, ali mora na human način da mu se dozvoli da pređe granicu, da ga smeste i da mu daju pristojne uslove za zivot dok ne rese pitanje utocista", rekla je Churko ističući da je to upravo ono što Srbija radi.

Svima koji dođu na teritorju Srbije bude obezbeđen human smestaj, hrana, garderoba, kao i školovanje:

"U ponedeljak oni kreću u školu s našom decom. Imaju zdravstvenu zastitu. Srbija sve što je prihvatila kao svoju obavezu, čak i vise od toga, na najhumaniji način ispunjava", rekla je Churko.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (4)

milovan

31.08.2019 21:48

Pa sta je tu cudno. Toje drzava koja je ubila na stotine hiljada dece u djecijim logorima.Jedina drzava na svetu sto je imala logore za malu decu. Imali Jasenovac gde su ubili milion Roma,Srba i Zidova. I sada netko iznenadjen.

Jna

01.09.2019 00:13

Baš u stilu Hrvata iživljavanje nad nemoćnim i slabima

vu

01.09.2019 11:08

To tako radi odgovorna država. U Hrvatskij sigurno ne bi pretili sa će da kolju i pucaju u glavu vozaču i putnicima po autobusima.

duster

01.09.2019 12:46

ovo hrvati rade po zadatku evropske unije da ni jedan migrant se vise ne usudi da udje u hrvatsku a da svi migranti ostanu u stbiji