Ispovest
Printscreen
Vukovar

Tanjug Sava Radovanović

Vukovar, Foto: Tanjug Sava Radovanović

* Tvrdio je da je pre rata bio sasvim običan tip

* Spasoje je preživeo rat

* Borio se u prvim redovima, i ubio je preko 80 ljudi

Mladić (18) koji je razmišljao samo o devojkama. I maštao da će jednoga dana upisati Višu kriminalističku školu u Zemunu.

A onda je otišao da služi vojni rok. U predvečerje rata kojim je ta vojska pokušala tenkovima i masovnim grobnicama da ucrta granice Velike Srbije. Napunio je samo 19 godina!

Rodom iz Rume u srpskom delu Srema, Spasoje Petković bio je mladi vojnik JNA kada je njegova jedinica - Gardijska motorizovana brigada - upućena u Vukovar. U pakao u kojemu će on postati jedan od glavnih, po zlu poznatih protagonista.

Pročitajte još:

 

"Ja sam običan, prosečan vojnik. Da mi je neko u avgustu prošle godine rekao da ću se boriti i ubijati, prebio bih ga. A sada…", ispričao je 29. novembra, desetak dana nakon pada Vukovara srpskom listu Intervju, koji je u to doba imao posebnu rubriku o "Herojima Vukovara".

Prvi započeo likvidacije

O Petkovićevoj borbi ne znamo puno. Znamo da je uspeo preživeti rat u Vukovaru. Da se borio u prvim redovima. I da je jednom za dlaku izbegao smrt: metak je tada pogodio nož zataknut za pojas. O njegovom ubijanju, pak, zna se dosta.

- Dok su se vodile borbe u Vukovaru, zarobili smo dvoje ljudi. Rekli su nam da su Jehovini svedoci, da s ratom nemaju ništa i molili da ih ostavimo kod kuće. Pustili smo ih, ali se Štuka vratio, zaključao ih u kupatilo, a onda bacio dve bombe kroz prozor - tako je Petkovićevu ratnu ulogu opisao Miroslav Đanković, dobrovoljac Srpske radikalne stranke koji se borio u Vukovaru.

Njegovi saborci tvrdili su i da je ubio nekoliko desetaka ljudi na Sajmištu - staraca, žena i dece - koji su u podrumima nakon pada grada bili izloženi na milost i nemilost srpskoj vojsci.

A onda je usledila Ovčara.

Na VUPIK-ovoj farmi trebalo je likvidirati najmanje 265 ranjenih branitelja i civila dovezenih iz vukovarske bolnice. Petković je već u to vreme bio napredovao do položaja kurira kapetana Miroslava Radića. Sarađivao je u krvavom "špaliru". Metalnom šipkom mlatio je ljude dovedene iz bolnice. Prvi je započeo s likvidacijama. Iz hangara je izveo petoricu zarobljenika. Jedna verzija tvrdi da ih je ubio metkom u potiljak. Druga da se nije čuo pucanj. Te da im je očito presudio nožem.

- Kad se vraćao, dahtao je kao pas, i govorio mi kako ih je ubio. Nisam čuo pucnjeve, ali mi se on sam hvalio - tvrdio je kasnije Đanković.

Ruska vojska u akciji

Printscreen

Vojska u akciji, Foto: Printscreen

Sledila su nova ubistva na Ovčari. I kod hangara. I na jami. Navodno njih najmanje 20. Ukupan broj onih koje je nakon pada Vukovara ubio Štuka time se popeo na 80. Petković nije bio nikakav marginalac, nego jedan od ključnih ubica u "armijskoj fabrici smrti".

U istom je intervjuu srpskom novinaru, u jednom od njegovih retkih istupa u javnosti, pokazao zavoje kojim su mu bile omotane ruke.

- Ove zavoje što vidite po zglobovima. To nije rana. Otekli su mi zglobovi dok sam ih tukao - objasnio je Štuka. I slikovito opisao kako je život u njegovim rukama postao relativan pojam.

Ne propustite:

 

 

Srbija do Tokija

- Sada mi je sasvim svejedno hoću li ubiti čoveka ili kokošku. Mogao bih ubiti i tebe kada bi mi digao živac. Ovde sam naučio da ubijam i jer drugačije ne bih mogao preživeti. Ovdje su ginuli oni koji su se bojali. Tko se nije plašio, ostao je živ. Ja sam 12 puta trčao na snajper i ništa. Neće me metak. Jači sam od sudbine - samouvjereno je novinaru odbrusio.

Ne zna se kada je tačno Petković dobio nadimak "monstrum". Je li on datirao još sa Sajmišta, ili je presudna ipak bila Ovčara. Je li se sam tako prozvao, ili su mu ga dali u sudionici u zločinu nakon što su videli za šta je sposoban.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

 

Zanimljivo je da Petković nikada nije – i da po svemu sudeći nikada ni neće – odgovarati za svoja zlodela.

VUČIĆ NAPUSTIO ZGRADU VMA!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 18.11.2019. 08:24 - 18.11.2019. 08:33 Vraća se odmah radnim obavezama. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen Zdravstveno stanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića je stabilno i pušten je kući posle lečenja na Vojno-medicinskoj akadimiji, prenose mediji. HITNO! STIGLI REZULTATI O STANJU PREDSEDNIKA SRBIJE!

 

Hrvatska je protiv njega podigla optužnicu Netom nakon mirne reintegracije Podunavlja. I za njim izdala Interpolovu poternicu. Petković se u međuvremenu našao i na prvoj optužnici za Ovčaru na beogradskom Sudu za ratne zločine. Kako je taj slučaj prepušten tamošnjem sudu, Hrvatska je od svoje poternice odustala, verujući da će Petković biti osuđen u Beogradu.

A onda je, u jednom od spektakularnijih obrata u vukovarskoj priči, Petković iz optuženika postao svedok pokajnik. Tvrdio je da je te jeseni 1991. bio tek uplašeni vojnik koji se panično bojao zapovednika vukovarskog TO-a Stanka Vujanovića. Te da je, po njegovu naređenju, i u strahu za svoj vlastiti život, ubio pet ljudi. Sud mu je "priznao" tri ubijstva.

 

I oslobodio ga svake krivice.

Tim svedočenjem zaradio je povlašćeni status. Slobodu. I poziciju zaštićenog svedoka koja mu garantuje da nikada neće biti izručen Hrvatskoj. Bez obzira no novu optužnicu koja je protiv njega nedavno podignuta u Osijeku.

Bonus video: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost.