Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, Zagreb
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, Zagreb

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, Zagreb, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Hrvatskoj.

On je oko 10 časova sleteo na zagrebački aerodrom, a potom mu je ispred sedišta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku priređen svečani doček.

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, Zagreb

Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na Pantovčaku je intonirana srpska himna. Nakon svečanog dočeka, otpočeo je "tet-a-tet" sastanak predsednika Srbije i Hrvatske.

Vučić se potom sastao sa premijerom Plenkovićem. Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu. 

Aleksandar Vučić i Andrej Plenković

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značjano unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", upisao je predsednik Vučić.

Vučić se upisao u Zlatnu knjigu

Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić se upisao u Zlatnu knjigu, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon toga počeo je tet-a-tet sastanak Vučića s Plenkovićem.

Po završetku sastanka sa Plenkovićem, na Tviter profilu predsednika Srbije postavljena je slika sa sastanka sa hrvatskim premijerom, uz koju je napisano:

Predsednik Srbije se potom sastao i sa predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Vučić i Jandroković razgovarali su o odnosima dveju zemalja, pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i o saradnji parlamenta Srbije i hrvatskog Sabora, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

"Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sređivanju pruge Beograd - Zagreb, ona može da bude ponovo ono što je bila pre dvadesetak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu", istakao je Vučić.

Srpske zastave u Zagrebu

Tanjug/Hina

Srpske zastave u Zagrebu, Foto: Tanjug/Hina

Inače, u Zagrebu na delu puta kojim je prošao Vučić postavljene su srpske zastave. U celom gradu primetno pojačano prisustvo policije.

Policija okupirala Zagreb

Tanjug/Hina

Policija okupirala Zagreb, Foto: Tanjug/Hina

Vučić i Kolinda sastali su se danas po podne u Zagrebu sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cele Italije Porfirijem i polaznicima Akademije SNV.

Mitroploit Porfirije je na početku razgovora Vučiću i kolegi Grabar Kitarović poručio da je oduševljen rečima koje su uputili tokom dana, rečima odgovornosti i brige za normalne odnose između dve zemlje.

Predsedniku Vučiću rekao je da njegova poseta predstavlja ohrabrenje za srpski narod u Hrvatskoj.

Vučić: Hvala na pozivu srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatskoj

"Hvala na pozivu srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku. Naša trgovinska razmena je veća nego ikad. To pokazuje kolika je potreba za privrednom saradnjom naše dve zemlje", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu tokom posete Zagrebu.

"Velika radost je za nas Srbe što vas imamo u ovom gradu i pod ovim krovom, gledajući sva zbivanja danas", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska su oduvek upućene jedna na druge, ali su na žalost vremena bila takva "da smo se udaljili".

Kako je rekao, iskorak Kolinde Grabar Kitarović da pozove Vučića u posetu i Vučićev hrabar i odgovoran korak da dođe predstavlja poziv na mir.

"Predsedniče, hvala što ste došli, poseta je ohrabrenje za naš narod ovde", rekao je Porfirije.

Kako je istakao, osnovni utisak je, a to, kako je rekao, zna iz ličnog iskustva, da je srpski narod uplašen i da živi u nekoj vrsti apatije i odustajanja od samog sebe.

Oko 19 časova novinarima su se obratili Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić. 

Na kraju dana upriličena je i svečana službena večera.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priredila je večeras u svojoj službenoj rezidenciji na Pantovčaku svečanu večeru za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posete šefa srpske države.

Ona je, u obraćanju zvanicama, rekla da je čula da je i u Srbiji najbitnije biti dobar domaćin.

"Isti je slučaj i kod nas. Moja majka se uvek trudila da gosti koji dolaze kod nas ne odu posle na roštilj", našalila se predsednica Grabar Kitarović.

Službena večera u Zagrebu

Tanjug/Dimitrije Goll 12.2.2018.

Službena večera u Zagrebu, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 12.2.2018.

Istakla je da je poseta predsednika Vučića značajna.

"Na mojim rukavima je danas pisalo 'hrabrost'. Nadam se da će sledeći put pisati 'mudrost'", naglasila je Grabar Kitarović i dodala da je fan motivacionih poruka.

Ona se Vučiću i delegaciji izvinila ako su doživeli neku neprijatnost, te dodala da se radi o manjini, a da većina Hrvata želi razgovore i dogovor.

Predsednik Vučić je uzvraćajući ocenio da je gostoprimstvo, koje mu je ukazano u Zagrebu na visokom nivou i pozvao Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju garantujući joj da će se uveriti u srpsko gostoprimstvo.

Još jednom je ponovio da ne mari za proteste koji su održani tokom dana u Zagrebu.

Izrazio je zadovoljstvo što u srpskim medijima nije bilo negativnog na račun Hrvata povodom ove posete.

Vučić se našalio da je nazvao ministra Aleksandra Vulina i poručio mu da i za njega važi 100 dana ćutanja na teme iz prošlosti.

Na večeru je bio pozvan i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji se izvinio zbog drugih obaveza. Večeri su prisustvovale dve potpredsednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić.

Među zvanicama bio je i srpski glumac Miki Manojlović.

Tom prilikom Vučić je izrazio uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini.

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti znacajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će @VladaRH, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Vučić je naveo i da je optimista kada je u pitanju ekonomija.

"Optimista sam kada je u pitanju ekonomija, uveren sam da će naši odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda", napisao je Vučić.

On je zahvalio i na pozivu srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku i ocenio da pruga Beograd - Zagreb "može ponovo biti ono što je bila pre dvadesetak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu". 

Na večeri je za predjelo poslužena šunka, kulen, prštuta i ren, sir s kiselom pavlakom, pileća džigerica i šampinjoni sa žara.

Zagorska supa, zatim pečeni zec i pečena ćurka uz dodatke, kao i njoki, domaći mlinci, kao glavno jelo uz koje će "ići" i nekoliko salata. Zapečeni štrukli, savijača od jabuka, kao i savijača od višanja sa umakom od vanile su desert, a poslužena je i kafa ili čaj.

Pored domaćih aperitiva gosti iz Beograda mogu da probaju i belo vino šardone, crno vino - dingač i šampanjac senator.

Kako piše 24sata.hr večeri ne prisustvuje premijer Andrej Plenković. On je bio pozvan, ali se izvinio zbog drugih obaveza. Večeri su prisustvovale dve potpredsednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić.

Vučić sa kardinalom Bozanićem

Tanjug/Dimitrije Goll 12.2.2018.

Vučić sa kardinalom Bozanićem, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

U glavnom gradu Hrvatske su na snazi jake mere bezbednosti. Na Trgu bana Jelačića rano jutros okupili su se ekstremisti koji se protive Vučićevoj poseti Zagrebu.

Protest u Zagrebu

Tanjug/Hina

Protest u Zagrebu, Foto: Tanjug/Hina

Okupljeni na Trgu nosili su transparente protiv hrvatske predsednice Kolinda Grabar Kitarović na kojima piše: "Izdala si nas!". 

Policija Vučića obezbeđivala antidron puškama

Pripadnici hrvatske policije, koji su danas obezbeđivali Trg svetog Marka, tokom protesta ispred ulaza na trg protiv posete predsednika Srbije, privukli su posebnu pažnju neobičnim puškama. Reč je, naime, o antidron puškama, specijalno namenjenim za zaustavljanje dronova. Hrvatska policija je prošle godine nabavila niz nove opreme u vrednosti od 34 miliona kuna, a među tom opremom su i antidron puške, čija je vrednost 266.000 kuna po komadu, objavio je zagrebački "Večernji list".

Zagrebačka policija je saopštila da je jedna osoba uhapšena zbog "neprimerenog transparenta".

S protesta na centralnom gradskom trgu oko 1.000 okupljenih veterana i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatsku, te povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo pozivom koji mu je upućen, kao i zabranom protesta na Trgu sv. Marka.

Demonstranti su bili ogrnuti šahovnicama, neki su bili u jaknama HOS-a, a na protestu je bila istaknuta i zastava sa ustaškim natpisom "za dom spremni".

Protest na zagrebačkom Trgu

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Komentari (48)

GajbexG

12.02.2018 10:35

Zanimljivo danas u Zagrebu, predsednik Srbije je stigao.

Jovan

12.02.2018 10:38

Nece nas isprovocirati!

Milko

12.02.2018 10:38

Okupljene ustaše imaju jedan cilj - da maksimalno provociraju i izvređaju srpskog predsednika..

Goga

12.02.2018 10:42

Hrvati imaju tremu ipak im dolazi najjači čovek Balkana.

Nikola

12.02.2018 10:48

Vučić je stigao na Pantovčak i dočekan je uz sve državne svečanosti.

Leonardo

12.02.2018 10:49

Zna se protokol i mora s e svaki gost ispoštovati.

lukas

12.02.2018 10:49

Kada je Kolinda dolazi u Srb bila je docekana kako dolikuje, u tome je razlika izmedju nas i njih.

БЛ

12.02.2018 10:53

Србија да плаћа оштету за Јасеновац, Јадовно, Глину, Градишку, Херцеговачке јаме, 20.000 побијене дјеце само у Јасеновцу....а о побијенима и протјеранима деведесетих да се и не спомиње...полупали су ови лончиће...збиља је крајње вријеме да срби туже Хрватску за сав геноцид над србима и да се та оштета и наплати да им и девето кољено испашта због тога, па ће се они опаметити и савити њувало у пувало.

Daca

12.02.2018 10:54

Vucic kao presednik druge zemlje i treba da bude docekan uz sve pocasti.

Krle

12.02.2018 10:59

Nadam se da ce proteci u miru...

Nikolina

12.02.2018 11:00

Sramno ponašanje hrvatskog naroda.

Anita

12.02.2018 11:02

nadam se da će biti razumni i shvatiti kakve ovo posledice može da ima

Jana03

12.02.2018 11:06

Poseta Vučića Hrvatskoj je poseta mira i stabilnosti.

nikica

12.02.2018 11:08

Predsednik Vučic dolazi kao predstavnik Srbije koju Hrvati nemogu da smisle i mislim da nece nikada uspeti mrznju da otklone koju imaju.

život

12.02.2018 11:08

Puno mi srce kada čujem kada čujem Hrvatsku gardu kako svira himnu BOŽE PRAVDE

mala

12.02.2018 11:08

Nadam se da ce sve proci u najboljem redu.

pera ciganin

12.02.2018 11:10

Hrvatska mora dfa plati ratnu ostetu Srbiji.

Becko

12.02.2018 11:27

Puna podrska za predsednika

Darislav

12.02.2018 11:41

Doček i treba da bude svečan kada dolazi faktor stabilnosti u poseti.

Aleksa

12.02.2018 11:50

Uvek sam protiv genaralizacije necega ali ovde definitivno stoji, skup ustasa

slavica

12.02.2018 11:52

Svi krupni problemi koji su postajali nekad i sad stoje na putu normalizacije odnosa dve drzave opterecene teskim nasledjem rata i raspada zajednicke drzave.

Janko

12.02.2018 11:58

Toliko mrznje nije skoro vidjeno. To je pravi prikaz jedne evropske drzave.

Mira

12.02.2018 12:00

Srbija samo zeli dobre odnose sa Hrvatskom.

Marija

12.02.2018 12:02

Predsednik Vucic docekan u Zagrebu u sve drzavne pocasti kako i dolikuje jednom predsedniku bez ikakvog incidenta.

Marija

12.02.2018 12:02

Predsednik Vucic docekan u Zagrebu u sve drzavne pocasti kako i dolikuje jednom predsedniku bez ikakvog incidenta.

Cici

12.02.2018 12:09

Zasluzuje sve drzavne pocasti kao i svi predsednici koji dodju u Srbiju

Ana

12.02.2018 12:13

Žalosno što neki još žive u prošlosti i ne vide dalje od svog nosa.

Lovišta

12.02.2018 12:14

Priređen je svečani doček uz sve protokole za predsednikaVučića.

MIKI TOKMAKHOKI PINER

12.02.2018 12:17

Sve je to klasično u dečecima stranih državniia u svim zemljama sveta.

sala

12.02.2018 12:42

Na trgu se okupio narod, veterani Domovinskog rata i udovice poginulih branitelja a ne ustaše. Vašeg predsjednika smo dočekali s najvećim počastima i svi se nadamo da će posjet biti od koristi za oba naroda. Nitko nije priveden jer nije bilo takvih ispada da se netko morao privesti. Sve je to propaganda i to loša za oba naroda.

Angel

12.02.2018 13:59

Kad su za dom spremni, neka domu i odu!!!!!

Angel

12.02.2018 14:05

AV neka ih umiri i kaže da ćemo im Platiti ratnu odštetu... U 27.veku! Nek računaju na to

Viktor

12.02.2018 14:14

Mogu razumeti tugu i bes, svi narodi regiona su prošli kroz ogromnu patnju, ali dupli standardi nisu rešenje problema. I srpska strana je pretrpela žrtve. Sve dok druga strana nije spremna da prihvati realnost umesto da uporno beži od iste i misli da menja istoriju ne može se postići istinski napredak.

Seka77

12.02.2018 22:06

@Viktor - Ide se ka tome da se postigne neki kompromis, to je nužno. Vučić ima sposobnost da doprinese stvaranju nove epohe odnosa Srbije i Hrvatske.

Milan

12.02.2018 14:36

U Zagrebu, na delu puta kojim je prošao predsednik Vučić, postavljene su srpske zastave, što je dokaz da je ova poseta veoma važna za obe zemlje, kao i ceo region!

Milan

12.02.2018 14:42

Poseta srpskog predsednika Hrvatskoj odvija se u veoma lošoj atmosferi, jer su se okupili ekstremisti koji se protive, što neće umanjiti važnost ove posete!

Dimitrije

12.02.2018 17:04

Placeni ljudi koji ubede jos po kog stanovnika koji je osetio rat, i eto lose atmosfere, deo nasa i deo njihove politike, nist novo, sacica ljudi nasprem svega sto dve susedne zemlje moraju da rese, izgleda da bi njima samo bilo dobro da ove dve zemlje ne saradjuju.. Vreme je proslo idemo dalje, dobra saradnja znaci mnogo

Dimitrije

12.02.2018 17:04

Svaki razgovor bio to i onaj los je opet neki pomak kako bi svi sagledali u kom pravcu odnosi idu..

Malina

12.02.2018 19:05

Sve mi se vise cini da je Kolinda pozvala Vucica samo zato sto ju je neko iz sveta stisao. A nije da je bas to uradila dobrovoljno. Kaput njen ne bih komentarisala, svi vidimo na sta aludira...

sveta

12.02.2018 19:07

Predsednice svaka cast sto ste u knjizi utisaka sve pisali cirilicom

sveta

12.02.2018 19:14

Predsednik je docekan sa postovanjem kako i treba kada dolazi predstavnik druge drzave, na stranu oni kompleksasi sto protestvuju

Milovantihi38

12.02.2018 19:22

E pa neka se srpska himna čula i u Hrvatskoj. Hvala, predsedniče!

Svetigora

12.02.2018 21:03

Prošlost se ne može izmeniti, a ono što ne možemo da menjamo moramo da prihvatimo i da nastavimo dalje.

Svetigora

12.02.2018 21:07

U ovakvim situacijama, kada se rešava budućnost zemalja u regionu, prošlost treba da miruje, da ostane u prošlosti. Žrtve će upravo time i biti ispoštovane.

Seka77

12.02.2018 22:04

Seme mržnje kod dela hrvatskog stanovništva još i dalje rađa mržnju prema srpskom narodu, trebaće još dosta vremena i novih naraštaja da to istruli i hrabrosti da se to prevaziđe.

Tomica

13.02.2018 00:16

Iskreno se nadan da je u pitanju manjina koja protestuje. Proslo je vise od dvadeset godina od okoncanja ratnih desavanja i cinjenica da ne gledamo isto na istorijska desavanja ali isto tako i da zivimo u 21.veku

Tomica

13.02.2018 00:20

Cini mi se da nije bilo ovoliko mrznje u hrvatskim medijima koja iznosi toliko neistine, govor mrznje, poseta bi bila mnogo uspesnija.

Sima

13.02.2018 00:34

Proslost je ti i nikada nece nestati. Ali je doslo vreme da sve ato je bilo ostavimo iza nas i da se okrenemo boljoj i lepsoj biducnosti. Ovde se ne radi samo o Srbiji i Hrvatsk9j vec o svim zemljama u regionu.