Patrijarh Porfirije
youtube/ Телевизија Храм
Patrijarh Porfirije

youtube/ Телевизија Храм

Patrijarh Porfirije, Foto: youtube/ Телевизија Храм

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su srpski narod i srpske države dobile novog patrijarha koji svojim delovanjem treba da produži i obezbedi jedinstvo crkve i dobru saradnju sa državom i da mu je posebna čast što je prisustvovao ustoličenju 46. patrijarha Porfirija.

Očekujem da patrijarh Porfirije, istakao je Dodik "obezbedi dobru saradnju između crkve sa državama Srbijom i Republikom Srpskom.

Kako je kazala medijima ispred Patrijaršije, srpski narod se raduje saradnji sa crkvom, ali ima i veru i nadu da će u budućnosti postići sa crkvom zajednički cilj.

"Mi u Republici Srpskoj uvek smo gajili posebne emocije prema SPC i u centru svega što smo obeležavali u prošlosti i što ćemo obeležavati u budućnosti uvek je SPC", rekla je Cvijanović.

Izrazila je zadovoljstvo izborom novog patrijarha i kazala da je taj izbor jako važan, pre svega, zbog brojnih izazova koji su iza nas, ali i onih koji nas očekuju.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio da je patrijarh Porfirije čovek koji je iznad standarda onih izabranih pre njega, preneo je B92.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac čestitao je izbor patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, u kojoj je naveo da je čvrsta vera da će s njim na čelu Crkva svugde i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmisati i javno uzdizati.

Predsednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je izbor patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, uz poruku da ga raduje to što je njegov izbor za poglavara srpske Crkve pozitivno prhvaćen u hrvatskim medijima i među katoličkim vernicima širom Hrvatske.

Istakao je da su oni cenili njegov rad dok je boravio u Zagrebu kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Poželeo je da Porfirije kao odabrani na časnu i odgovornu dužnost patrijarha bude obdaren darovima Duha Svetoga kako bi, kako je naveo, bio Božji dar Crkvi, narodu i vernicima.

Poručio je i da se Hristovi učenici ne umaraju od širenja ljubavi, snošljivosti i praštanja, preneo je Tanjug.

"Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva“, naveo je on.

BONUS VIDEO:

 .

Pročitajte: