Deka, bolnica, pacijent, lekari, bolest
Shutterstock
Deda, deka, stariji ljudi, penzioner

Profimedia

Noću ih grizu stenice, Foto: Profimedia

Štićenici jednog staračkog doma u Dubrovniku žive u nehumanim uslovima, a sve se dodatno zakomplikovalo otkako su se u krevetima nakotile stenice, od kojih ne mogu da spavaju ni danju ni noću!

U javnost su, kako prenose lokalni mediji, procurele žalbe pojedinih štićenika, ali i komšija doma o, bukvalno, krvavim posledicama ujeda brojnih stenica, i kažu da je u pitanju epidemija!

Direktorka doma Mirjana Vujanović kaže da su pripadnici Zavoda za javno zdravstvo pregledali sve zaposlene, štićenike i krevete doma.

- Utvrdili su da uopšte nije tako ozbiljno stanje, a jedna pacijentkinja ima neke alergijske reakcije, ali nije sigurno da je to od stenica. Uopšte se nisu toliko razmnožile, ima ih samo u tri sobe na drugom spratu. Nisu utvrđene nikakve rane! Stanari te tri sobe nisu ležeći pacijenti i ponudili smo im da privremeno pređu u drugi deo doma dok se problem ne reši. Nisu pristali nego rekli da je raširenije da bi već pobegli glavom bez obzira! Ali, niko neće iz svoje sobe! Stenice smo prvi put uočili pre nekoliko godina i za dezinsekciju angažiovali firmu i nabavili aparate s vodenom parom kojima često tretiramo sobe - rekla je direktorka.

Nadležni kažu da je Zavod za javno zdravstvo utvrdio da stenica ima u tri sobe.

- Nije usamljen slučaj, ima i drugde po gradu, prenose se odećom i prtljagom pa ih treba trajno i stručno suzbijati - rekli su nadležni, dok je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao da će direktorka i stručnjaci uskoro reći kakve mere planiraju.