Paroh Dejan Mandić
privatna arhiva
Paroh Dejan Mandić

privatna arhiva

Paroh Dejan Mandić, Foto: privatna arhiva

 

Mandić podseća da su do Drugog svetskog rata u Sloveniji bile tri pravoslavne crkve - u Mariboru, Celju i Ljubljani, ali da je, kako navodi, Hitlerova vojska uništila mariborsku i celjsku, a zemljišta se nikada nisu vratila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenosi portal Sputnjik.

Od tada su pravoslavni vernici koristili Ljubljansku pravoslavnu crkvu, ali zbog velikog broja pravoslavaca pojavila se potreba za parohom u Kopru i pre četiri godine sveštenik SPC jerej Dejan Mandić prešao je iz Ljubljane u taj primorski slovenački grad.

"Tamo živi između šest i devet hiljada pravoslavaca, uključujući Ruse i Ukrajince, kojih ima sve više. Više od 40 godina SPC u Kopru iznajmljuje Rimokatoličku crkvu u kojoj bogoslužimo. Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko im taj prostor zatreba", rekao je Mandić.

Kaže da je o tome razgovarao sa gradonačelnikom Borisom Popovićem koji mu je predložio lokaciju za hram na samom ulasku u grad iz pravca Ljubljane i dodaje da je zemljište kupio ktitor hrama Mladen Milanović.

"Ta parcela ima građevinsku dozvolu, ali ne i dozvolu za sakralni objekat. Dozvole su dobijene i 90 odsto papirologije je završeno, ali je gradnja stopirana prošle godine posle promene gradonačelnika Kopra. Novi gradonačelnik Aleš Bržan ne shvata šta mi radimo, jer nije u pitanju ni lični ni interes nacije, nego isključivo vere", rekao je Mandić.

Kako je dodao, novi gradonačelnik na sve molbe mesecima odgovara sa "videćemo" jer taj zahtev, smatra Mandić, politički povezuje sa bivšim gradonačelnikom.

Nenad Dimitrijević iz Saveza Srba u Sloveniji kaže da je celu situaciju imao prilike da predstavi nedavno i državnom vrhu Srbije i Republike Srpske, koji su naveli da problem što pre treba rešiti i smatra da Bržan diže tenziju između dva naroda i polarizuje društvo.

Kako je rekao do Bržanovog dolaska na vlast u Kopru su sasvim lepo živeli zajedno i muslimanski i rimokatolički i pravoslavni vernici.

"Mi imamo veoma dobre odnose sa Rimokatoličkom crkvom, kao i sa državom Slovenijom, a mi samo želimo slobodu ispovedanja vere", rekao je Dimitrijević.