HAOS POSLE IZBORA Specijalci napustili Srebrenicu, glasove još niko ne broji!

Policija Republike Srpske ušla je danas u zgradu u kojoj se nalazi izborni materijal sa izbora u Srebrenici. Objekat napustili oko 16 časova. Materijal čuvaju policajci iz Srebrenice. Centralna izborna komisija odobrila ponovno brojanje glasova. Opštinska izborna komisija obustavila rad.

Republika Srpska Policija Republike Srpske
Republika Srpska Policija Republike Srpske, Foto: Profimedia

Zbrka oko broja prebrojanih i izbrojanih glasova na izborima održanim u Srebrenici u nedelju se komplikuje.

Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da sa pet biračkih mesta otvori vreće sa glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora, javili su banjalučki mediji. Opštinska izborna komisija obustavila je potom rad zbog navodnog pritiska. Prethodno su u prostorije gde se nalazi izborni materijal ušli pripadnici policije RS.

"Reč je o biračkim mestima na kojima nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata, bez otvaranja vreća", pojasnila je portparolka CIK-a Maksida Pirić odluku o ponovnom prebrojavanju glasova.

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i da se ponovo prebroje listići i uporede rezultati.

"Pripadnici Centra javne bezbednosti Bijeljina čuvaju izborni materijal u Srebrenici još od njegovog dopremanja u grad uoči lokalnih izbora sve dok ne bude upućen u Centralnu izbornu komisiju", rekla je portparol CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Pripadnici CJB napustili su zgradu i sad materijale čuvaju pripadnici PU Srebrenice mešovitog nacionalnog sastava.

"Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske nisu angažovani, niti su prisutni na području opštine Srebrenica. Na području ove opštine i u zgradi Opštine Srebrenica angažovani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mešovitog nacionalnog sastava, koji ne 'drže pod kontrolom izborni materijal, već ga obezbeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu", navodi se u saopštenju MUP RS.

Podsetimo, na izborima u Srebrenici više glasova odneo je srpski predstavnik Mladen Grujačić, dok je bošnjački predstavnik Ćamil Duraković doživeo poraz, što odbija da prizna i traži novo prebrojavanje glasova.

Obojica kandidata poslednjih dana dobili su pretnje.

Na izborima Grujičić je dobio 4.351 glas, a Ćamil Duraković 1.910 glasova.

DURAKOVIĆ POZIVA NA SMIRIVANJE SITUACIJE

Duraković koji nije spreman da prizna izborni poraz, i koji je ranije je izjavio da su Bošnjaci na sve spremni samo ne na to da Srbin bude na poziciji prvog čoveka u toj opštini, danas poziva na smirivanje tenzija i omogućavanje rada OIK-u da obavlja svoj posao. Duraković tvrdi da je delovanje policije RS-a u Opštini Srebrenica "kreiranje situacije koja onemogućava rad OIK-u". "Msilim da ove stvari treba da prestanu i da ne treba stvarati stanje koje je haotično jer ono nije i ne treba da bude haotično. Sve što treba uraditi jeste obezbedjivanje zakonitosti u radu OIK kako bi svoj posao završili do kraja", rekao je Duraković za portal Kliks. On je dodao da nema nikakve potrebe da se stanje čini ovakvim kakvim jeste i da se gradjanima Srebrenice uliva nervoza s obzirom na to da su oni već "napeti od izbora do danas". "Gradjani koji su poreklom iz Srebrenice, dakle oni koji žive u Srebrenici, a i van nje se brinu. Mislim da nema potrebe za tim. Posebno niko nema potrebe da bude u strahu. Dosta poruka dobijam od ljudi koji su u strahu i koji smatraju da će se desiti najgore. Mislim da neće i da treba ostati mirni i dostojanstveni te sačekati da se agonija oko izbora završi", rekao je Duraković.

 

 • Korisnik: Prc
  05/10/2016 - 18:04
  Treba utvrditi cinjenice, izgleda da je bilo malveracije sa glasovima, nebitno koje strane.. razlika oko hiljadu-dve glasova izaziva sumnju u OIK..
 • Korisnik: Dejan
  05/10/2016 - 11:49
  EEEE , teško je nekome da prizna poraz kad izgubi na izborima. A ovo je nešto izgleda specijalno bolno.
 • Korisnik: Djordje
  05/10/2016 - 11:42
  Igubio je,i sta hoce vise???Ma to naucilo i naviklo samo na silu.Ne znaju muslimani sta je demokratija.To kod njih ne postoji.Demokratija je tekovina hriscanskog svijeta.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi