Republika Srpska Policija Republike Srpske
Profimedia
Republika Srpska Policija Republike Srpske

Profimedia

Republika Srpska Policija Republike Srpske, Foto: Profimedia

Zbrka oko broja prebrojanih i izbrojanih glasova na izborima održanim u Srebrenici u nedelju se komplikuje.

Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da sa pet biračkih mesta otvori vreće sa glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora, javili su banjalučki mediji. Opštinska izborna komisija obustavila je potom rad zbog navodnog pritiska. Prethodno su u prostorije gde se nalazi izborni materijal ušli pripadnici policije RS.

"Reč je o biračkim mestima na kojima nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata, bez otvaranja vreća", pojasnila je portparolka CIK-a Maksida Pirić odluku o ponovnom prebrojavanju glasova.

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i da se ponovo prebroje listići i uporede rezultati.

"Pripadnici Centra javne bezbednosti Bijeljina čuvaju izborni materijal u Srebrenici još od njegovog dopremanja u grad uoči lokalnih izbora sve dok ne bude upućen u Centralnu izbornu komisiju", rekla je portparol CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Pripadnici CJB napustili su zgradu i sad materijale čuvaju pripadnici PU Srebrenice mešovitog nacionalnog sastava.

"Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske nisu angažovani, niti su prisutni na području opštine Srebrenica. Na području ove opštine i u zgradi Opštine Srebrenica angažovani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mešovitog nacionalnog sastava, koji ne 'drže pod kontrolom izborni materijal, već ga obezbeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu", navodi se u saopštenju MUP RS.

Podsetimo, na izborima u Srebrenici više glasova odneo je srpski predstavnik Mladen Grujačić, dok je bošnjački predstavnik Ćamil Duraković doživeo poraz, što odbija da prizna i traži novo prebrojavanje glasova.

Obojica kandidata poslednjih dana dobili su pretnje.

Na izborima Grujičić je dobio 4.351 glas, a Ćamil Duraković 1.910 glasova.

DURAKOVIĆ POZIVA NA SMIRIVANJE SITUACIJE

Duraković koji nije spreman da prizna izborni poraz, i koji je ranije je izjavio da su Bošnjaci na sve spremni samo ne na to da Srbin bude na poziciji prvog čoveka u toj opštini, danas poziva na smirivanje tenzija i omogućavanje rada OIK-u da obavlja svoj posao. Duraković tvrdi da je delovanje policije RS-a u Opštini Srebrenica "kreiranje situacije koja onemogućava rad OIK-u". "Msilim da ove stvari treba da prestanu i da ne treba stvarati stanje koje je haotično jer ono nije i ne treba da bude haotično. Sve što treba uraditi jeste obezbedjivanje zakonitosti u radu OIK kako bi svoj posao završili do kraja", rekao je Duraković za portal Kliks. On je dodao da nema nikakve potrebe da se stanje čini ovakvim kakvim jeste i da se gradjanima Srebrenice uliva nervoza s obzirom na to da su oni već "napeti od izbora do danas". "Gradjani koji su poreklom iz Srebrenice, dakle oni koji žive u Srebrenici, a i van nje se brinu. Mislim da nema potrebe za tim. Posebno niko nema potrebe da bude u strahu. Dosta poruka dobijam od ljudi koji su u strahu i koji smatraju da će se desiti najgore. Mislim da neće i da treba ostati mirni i dostojanstveni te sačekati da se agonija oko izbora završi", rekao je Duraković.

 

Komentari (3)

Djordje

05.10.2016 11:42

Igubio je,i sta hoce vise???Ma to naucilo i naviklo samo na silu.Ne znaju muslimani sta je demokratija.To kod njih ne postoji.Demokratija je tekovina hriscanskog svijeta.

Dejan

05.10.2016 11:49

EEEE , teško je nekome da prizna poraz kad izgubi na izborima. A ovo je nešto izgleda specijalno bolno.

Prc

05.10.2016 18:04

Treba utvrditi cinjenice, izgleda da je bilo malveracije sa glasovima, nebitno koje strane.. razlika oko hiljadu-dve glasova izaziva sumnju u OIK..