ZAR NA DAN SVADBE SINA JEDINCA?! Snažne reči odjekuju Crnom Gorom i raduju Srbe!

Stižu zahtevi koji mu se neće dopasti!

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: AP

Srbi u Crnoj gori ispostavili su Milu Đukanoviću i DPS jasne zahteve za izmene Ustava i izbornog zakona. Predlog dopuna su sačinile stranke koje uglavnom okupljaju Srbe

NIJE VIŠE MOGAO DA ĆUTI! Bojko konačno otkrio: Bio je ogroman pritisak, bili smo na vezi sa Putinom i Medvedevim, ali su nas slomili!

Predlog dopuna Ustava Crne Gore, u delu identitetskih pitanja, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta trebalo da preda Ustavnom odboru u narednih 15 dana gotovo je identičan predlogu Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije iz 2011. godine, kojim je zatražena promena odredaba koje definišu službeni jezik, zastavu i himnu

Milena će se danas obećati Blažu! Raskošno venčanje se održava na Svetom Stefanu, a ove pojedinosti niko nije objavio!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 21.09.2019. 15:44 - 21.09.2019. 16:06 Njih dvoje se zabavljaju godinama! Blažo Đukanović, Foto: E-STOCK Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović danas ženi sina jedinca Blaža, a kako se juče saznalo nevesta je iz Mahale, iz Zete, od bratstva Popovića koji važe za Srbe.

Ustavne izmene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

U predlogu iz 2011. godine, koji će suštinski biti i inovirani predlog DF, traži se da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede i tzv. narodna zastava-trobojka iz 1905. godine, kao i da se himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević.

- Predlaže se da se Ustav dopuni novim članom 13 a, kojim bi bilo propisano da ukoliko neki od jezika u službenoj upotrebi bude jezik kojim govori najveći broj građana na popisu, da taj jezik postaje drugi službeni jezik - navodi se u predlogu DF.

ODABRALI STRANU U SLUČAJU RATA! Milogorci pljunuli na svetu vojničku tradiciju! Oskrnavili žrtvu crnogorskih sinova koji su pali za oslobođenje Kosova!

Ustavna procedura za identitetske promene koje se traže je izuzetno komplikovana imajući u vidu da podrazumeva dvotrećinsku većinu u parlamentu kao i potvrdu na referendumu.

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Ustavom Crne Gore je propisano da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski jezik, a da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik, navodi se u članu 13. Ustava Crne Gore za koji je 2008. godine glasao i sadašnji konstituent Demokratskog fronta Pokret za promene Nebojše Medojevića.

DANAS JE SVADBA O KOJOJ ĆE BRUJATI REGION! Milo ženi sina jedinca Srpkinjom! Svi detalji venčanja decenije!

Medojević je uz Ranka Krivokapića iz SDP i tadašnjeg potpredsednika DPS Svetozara Marovića jedan od idejnih tvoraca tog Ustava.

U članu 4. navodi se da je zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. I da je himna Crne Gore "Oj svijetla majska zoro".

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: Tanjug

Demokratskom frontu ne ide u prilog činjenica da je, po tumačenju većine pravnih eksperata, za promenu člana 4. i člana 13. osim dvotrećinske većine u parlamentu potrebna i tropetinska potvrda svih upisanih birača, faktički potrebno je da glasa 360 hiljada birača.

OTIŠLA SA BOKSEROM U SVLAČIONICU! Kolinda kiksnula pred teškašem? Zatvorili se u sobu, kada su izašli njena majica je svima bila sumnjiva!

S druge strane, iz DF navode da je u pitanju dopuna, a ne promena Ustava, za čije usvajanje nije potrebna potvrda na referendumu kao i da se izmene himne i definisanje narodne zastave mogu rešiti i izmjenama Zakona o državnim simbolima.

DF će, prema tvrdnjama izvora iz tog saveza, tražiti i korekciju Zakona o slobodi veroispovesti kojim je predviđeno regulisanje imovine verskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

TRESE SE BOSNA I HERCEGOVINA Zemljotres pogodio važne centre! Ima li razloga za brigu?!

- Naše tumačenje je da se tim zakonom pokušava oduzeti imovina SPC u Crnoj Gori i to u upravnim postupcima koji će trajati ne duže od 15 minuta rekao je izvor. Najavljena inicijativa DF-a će biti usmerena i na oblast pravosuđa, ali i na garantovanje proporcionalne zastupljenosti Srba u državnim institucijama. Posebno u delu vraćanja nadležnosti Skupštini koja bi birala predsednika Vrhovnog suda, sve sudije, ali i specijalnog državnog tužioca kojeg bi predložio VDT - rečeno je iz ove stranke.

TRAGEDIJA PORODICE VUKASOVIĆ Oca osuđenika (18) zvali iz bolnice, mladić umro modar?! Nisu dali da ga fotografiše, sve počelo od skandaloznog suđenja (FOTO)

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi