Nevreme u Hrvatskoj
screenshoot/Facebook
Nevreme u Hrvatskoj

screenshoot/Facebook

Nevreme u Hrvatskoj, Foto: screenshoot/Facebook

U subotu uveče područje Zagreba pogodilo je jako nevreme. Uz jaku kišu i grmljavinu, grad je padao, a duvao je olujni vetar.

Informacije o šteti tek su počele da pristižu, a fotografije koje je na Fejsbuku objavilo Hrvatsko udruženje kontrolora leta jasno svedoče o posledicama oluje u Lučkom.

Hangar u kome su bili avioni bio je neprepoznatljiv, jak vetar je razneo krov i znatno oštetio strukturu hangara. Delovi konstrukcije oštetili su letelicu u hangaru, a letelica na pisti završila je na krovu.

Uprava civilne zaštite potvrdila je da je materijalna šteta pričinjena na dva krova porodičnih kuća na Ježdovcu, gde je takođe oštećen hangar Aerokluba Zagreb i prevrnuto nekoliko manjih aviona.

Takođe je zabeleženo obaranje nekoliko stabala na putevima.

Ogromna šteta

Portal Avioradar saznaje da su oštećene 3 letelice, od kojih je dve prevrnuo olujni vetar (Cessna 150 9A-DEI i Cessna 172 9A-DMJ), dok je druga letelica (Piper PA-18 Super Cub; 9A-DBS) oštećena tokom delimično urušavanje krova i vrata hangara Aerokluba Zagreb. Motorna jedrilica Scheibe SF.25B Falke registarski broj 9A-DGZ oštećena je u istom hangaru zbog urušavanja krovnih ploča. Pored toga, 4 vojna helikoptera Mi-171 trenutno ne rade zbog oštećenja rotora.

Pored svega navedenog, nevreme je oštetilo i benzinsku pumpu, dok je kod hangara Delta Air vetar otkinuo platno i delimično urušio noseću konstrukciju. Takođe, vetar je podigao krov na hangaru MUP-a. Tokom noći na aerodromu su intervenisali i vatrogasci, ispumpavajući veliku količinu kišnice sa parkinga, piše Avioradar.

Kratko saopštenje izdala je i zagrebačka Policijska uprava.

- Juče, 3. oktobra, između 20 i 22 sati, zbog lošeg vremena na području Grada Zagreba i okoline, poplavljeno je nekoliko podruma, stanova, kuća, dvorišta, puteva i garaža. U Ježdovečkoj ulici limeni krov je pao sa kuće i oštetio dalekovode, usled čega je obustavljen saobraćaj. U ulici Gornjostupničke, linija krova oštetila je i izgradnja krova kuće u izgradnji. Materijalna šteta još nije utvrđena, navodi se u saopštenju policije.

Komentari (1)

Nada

04.10.2020 14:31

Ode i ono malo avioncica sto su imali !