Budva
Printscreen
Budva

Printscreen

Budva, Foto: Printscreen

Još uvek aktuelni direktor Uprave policije (UP) Veselin Veljović na kolegijumu u petak smenio je komandira policije Centra bezbednosti (CB) Budva Slobodana Kovačevića, a na njegovo mesto postavio dosadašnjeg zamenika Dejana Rakočević.

Pročitajte još:

"Vijesti" su objavile da je kolegijum UP prihvatio zahtev Kovačevića za premeštaj, koji je on tražio još početkom godine, te da je to bio jedan od razloga što je došlo do rokade na važnoj poziciji u CB Budva.

Smenjeni komandir predvodio je policijsku akciju 24. juna ove godine kada je u metropoli crnogorskog turizma došlo do nezadovoljstva ali i nerada zbog više nego sumnjive promene vlasti u budvanskom parlamentu.

Policija je tada, nakon što je odlazeći premijer Duško Marković sa skupštinske govornice poručio da "stvari u Budvi može rešiti za 15 minuta", suzavcima i silom razbila proteste ispred stanice policije i zgrade Opštine.

Budva

Printscreen

Budva, Foto: Printscreen

Na nekoliko snimaka objavljenim u medijima, videlo se kako policija u nekoliko situacija grubo krši ovlašćenja i prekomernom silom zlostavlja građane, koji su se bunili zbog načina na koji je smenjena dotadašnja vlast u Budvi.

Zbog akcije policije u Budvi istragu je otvorila i Unutrašnja kontrola MUP-a, koja je već utvrdila da je u nekoliko slučajeva došlo do prekoračenja ovlašćenja.

Kovačević se tog dana zamerio novoj-staroj gradskoj upravi, pa je bilo jasno da kada dođe do preuzimanja vlasti i na državnom nivou i reformi u bezbednosnom aparatu, on neće biti više poželjan na toj poziciji unutar policijske hijerarhije.

Budva

Printscreen

Budva, Foto: Printscreen

"Vijesti" saznaju i da je administracija novog gradonačelnika Marka Bata Carevića već spremila spisak na kome je više od 20 policijskih službenika Centra bezbednosti Budva, među njima je i Kovačevićevo ime, a za koje će tražiti od nove postave u UP da više ne da rade na tim pozicijama ne samo u Budvi, već i u celom policijskom aparatu.

Carevićeva administracija policajce i starešine sa spiska direktno okrivljuju za dešavanja 24. juna.

Na drugoj strani, smenjenog Kovačevića u sadašnjoj postavi Uprave policije ne vide kao „podobnog“ starešinu, jer se unutar službe kotira kao neko ko intimno podržava aktuelnu vlast u Budvi, te da je, navodno, on i lično nedavno čestitao Careviću na novom mandatu.

Kovačević je i 2013. godine smenjen, takođe, sa mesta komandira na zahtev tadašnjeg načelnika CB Budva Mija Bulatovića, da bi 2015. kada je Darko Ćorac preuzeo rukovođenje budvanskom policijom ponovo vraćen na mesto komandira.

U izveštajima Uprave policije, Budva je u proteklih nekoliko godina bila primer povećane bezbednosti, jer je statistička stopa kriminaliteta prepolovljena.

Preporučujemo: