Clean Air
Clean Air
Clean Air

Clean Air

Clean Air, Foto: Clean Air

Ukoliko se usvoje inovativne tehnološke mere za smanjenje količine smoga tokom narednih sedam godina, građani Evropske Unije uštedeće 183 milijardi evra, pokazuje najnovije istraživanje kompanije InnoEnergy, evropskog pokretača za održivu energiju podržanog od strane Evropskog Instituta za inovacije i tehnologiju.

Većina smoga u Zapadnoj Evropi dolazi od prevoza, dok u Istočnoj Evropi zagađenje uglavnom proizvodi grejna mreža. Probleme sa zdravljem kao posledicu udisanja štetnih gasova imaju najviše deca uzrasta do pet godina.

Irena Picola

Clean Air

Irena Picola, Foto: Clean Air

Clean Air Challenge izveštaj, izrađen u saradnji sa konsultantskom kućom Deloitte, dolazi kao odgovor na nalaze Evropske Komisije koji otkrivaju da je smog odgovoran za čak 10 odsto ranih smrti u svetu, ili čak 400.000 umrlih građana godišnje u Evropi što će koštati Evropsku Uniju neverovatnih 475 milijardi evra između 2018. i 2025. godine. Ova cifra predstavlja 2.9 odsto prosečnog godišnjeg GDP-a.

LRG

Clean Air Challenge

LRG, Foto: Clean Air Challenge

 Izveštaj je plasiran na svečanom prijemu u Briselu, u prisustvu brojnih evropskih političara i stručnjaka iz industrije.

“Clean Air Challenge izveštaj nudi praktična rešenja koja mogu da pomognu poboljšanje zdravlja naših građana i samim tim budu od koristi za celokupno društvo. Moramo da počnemo sa usvajanjem ovih smernica širom Evropske Unije bez odlaganja”, izjavio je Jerzy Buzek, predsedavajući Komisije evropskog parlamenta za industriju, istraživanja i energetiku, i bivši predsednik Evropskog Parlamenta.

Diego Pavia

Clean Air

Diego Pavia, Foto: Clean Air

Diego Pavia, izvršni direktor kompanije InnoEnergy ističe da je šokantno da sa današnjim stepenom tehnološkog razvoja smog i dalje predstavlja toliki rizik za zdravlje stanovništva.

Pročitajte još: