Franjo Tuđman
Tanjug/Darko Bandić
Franjo Tuđman

Tanjug/Darko Bandić

Franjo Tuđman, Foto: Tanjug/Darko Bandić

Tajni dosije Službe državne bezbednosti o prvom hrvatskom predsedniku otkriva gomilu malo poznatih detalja o njegovom životu

Dosije Tuđman ima punih hiljadu strana. Udbin dosije daje drugačiju sliku o njemu- jer je on, ne samo krut i čvrst čovek, već ima i krajnje jasnu agendu, piše express.hr.

Tuđmanov stan je ozvučen i svi se njegovi razgovori skidaju i prepisuju, a i kuća mu je pod nadzorom. Okružen je doušnicima, čija imena se ne mogu otkriti, ali sva mesta na koja ide, poput restorana "Kod Pere", prepuna su uhoda, pa je svaka Tuđmanova rečenica poznata Udbi.

Ali, zanimljivo je da je ovaj dosije u nekoliko navrata planski čišćen, a šta je bio motiv niko ne zna.

Iz dosijea je, kako otkriva ovaj portal, jasno da Tuđman u stanu neovlašćeno drži oružje, kao i da je bezuspešno pokušao da sina Miroslava upiše u Školu rezervnih oficira JNA u Bileći 1970. godine.

Tuđmanova supruga Ankica ne spominje se baš često u dosijeu. Ona je tokom braka nastavila da igra ulogu, koju je imala i pre njihovog venčanja- bila je njegova sekretarica, arhivarka, osoba koja mu šalje poštu, sređuje biblioteku, nabavlja knjige...

Franjo Tuđman

Associated Press

Franjo Tuđman, Foto: Associated Press

Od posebnog je interesa razgovor koji je 1970. godine Tuđman imao sa Milanom Milkovićem iz američkog grada Klivlenda u svom zagrebačkom stanu.

- Tuđman tada ističe da se vrši sistematsko iseljavanje Hrvata, kao i da u Hrvatskoj vlada vojno-policijski aparat, pretežno sastavljen od Srba, što je razlog iseljavanja Hrvata, jer narod u takvom aparatu ne vidi svoju, nego tuđu vlast. Prema Tuđmanu, HSS je učinio veliku grešku što nije proglasio NDH u vreme puča u Beogradu, što je do 1943. vodio politiku na strani Nemačke, a onda se okrenuo na stranu saveznika. Smatra da nije bile sve negativno u NDH. Prema njegovom uverenju, prilikom stvaranja nove NDH trebalo bi podeliti Bosnu i Hercegovinu- otkriva ovaj portal.

Tuđman je smatrao da bi granicu trebalo da čine reke Bosna i Neretva, kao i da bi sav pravoslavni živalj zapadnih delova trebalo preseliti. Samostalnost Hrvatske bila mu je imperativ.

Zapanjujući deo policijskog dosijea o budućem hrvatskom predsedniku odnosi se na to da je Tuđman bio zainteresovan za odvajanje Hrvatske od Jugoslavije, ali ne u avnojevskim granicama, nego u granicama sličnima onima koje je Maček postigao Banovinom Hrvatskom.

- Osim podele Bosne i Hercegovine, kod njega se vidi i namera razmene stanovništva - Srbi se sele prema srpskim prostorima, Hrvati prema hrvatskim, a muslimani, odnosno Bošnjaci, se ni ne spominju- navodi ovaj portal.

Tuđman je, kako stoji u dokumentima službe, do kraja života u svojoj kancelariji držao bistu Josipa Broza Tita, kome se do poslednjeg trenutka divio, iako je imao kritičan stav prema njemu i premda je pod njegovim režimom dva puta zatvaran.

Ali, poslednja beleška u dosijeu Tuđman je bizarna, a sastavljena je 24. novembra 1989. godine i odnosi se na prekršaj krajnje neobičan, ako imamo u vidu da je reč o jednom generalu.

- Franjo Tuđman je 11. marta 1972. godine posedovao pištolj Brovning bez odobrenja. Po sudiji za prekršaje kažnjen je sa 200 dinara novčane kazne i oduzimanjem pištolja.