Tirana
Tanjug/AP
Tirana

Tanjug/AP

Tirana, Foto: Tanjug/AP

U analizi se ukazuje da bi zbog toga bilo opasno i kontraproduktivno održati lokalne izbore, koji su zakazani za 30. jun, koje je, međutim, predsednik Albanije Iljir Meta odložio za 13. oktobar.

Iljir Meta

Tanjug/AP

Analitičari, naime, smatraju da je potreban konsenzualni dogovor aktualnog premijera i predsednika Socijalističke stranke (PS) Edija Rame i predsednika opozicijske Demokratske stranke (PD) Ljuljzima Baše, da izbore treba pomeriti i održati ih zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima kada se za to ispune uslovi.

Smatraju da je pri postizanju tog dogovora vlasti i opozicije potrebno snažnije posredovanjem EU i prvenstveno SAD.

Inače, albanska opozicija već od februara ove godine bojkotuje rad albanskog parlamenta, jer, kako se navodi, ne želi da bude "dmokratska fasada kriminalno-korumpiranom režimu i zahteva da premijer Rama podnese ostavku, kao i da lokalni izbori budu održani zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima.

Tirana

Tanjug/AP

Tirana, Foto: Tanjug/AP

IFIMES u analizi opširno podseća da je na parlamentarnim izborima održanim 25.juna 2017. izborni pobednik bila Ramina Socijalistička partija, ali da su na te izbore i sam izborni proces iznesene brojne primedbe.

PROČITAJ JOŠ:

Analitičari IFIMES-a i promatrači smatraju da su ti izbori bili nepošteni i neregularni, da su obilovali brojnim nepravilnostim, te da, kako kažu, postoje brojni dokazi o vezi kriminalaca, koji su "prljavim" novcem pomogli Ramu i njegovu stranku da ''kupi'' izbornu pobedu.

"Korupcija je u Albaniji postala način života", ukazuje se u analizi i podseća da je Rama u početku svog prvog premijerskog mandata mnogo obećavao i bio viđen kao nova nada na Zapadnom Balkanu, ali se ubrzo, kažu, pokazalo da je on umesto lidera u demokratskim procesima i reformama, postao "lider u kriminalu i korupciji".

Taj početni zanos se izgubio i Rama se sve više dovodi u vezu sa „kanabizacijom Albanije“ i cvetanjem organiziranog kriminala i narko biznisa, piše IFIMES, napominjući da Rama skreće pažnju javnosti sa tih tema okretanjem ka nacionalizmu i nacionalističkoj retorici.

Ukazuje se da primedebe na Raminu vlast nisu dolazile samo od opozicije, nego i od uglednih međunarodnih krugova i istraživača te vodećih obaveštajnih službi.

Tirana

Tanjug/AP

Tirana, Foto: Tanjug/AP

Uz podsećanje da je Rama pokrenuo policijsku akciju uništenja sela Lazaret, koji je bio centar narko biznisa, IFIMES ukazuje da se kasnije pokazalo da je taj biznis preuzeo sam Rama i umesto reformi i razvoja te dalje demokratizacije države pokrenuo proces „kanabizacije Albanije“.

"Znatan deo obradivih površina nalazi se pod kanabisom, a taj posao je u rukama političko-kriminalnih struktura. Albanija je za vreme premijerskog mandata Edija Rame postala kriminalno utočište za kriminalce iz Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike. Olakšavajuća okolnost za kriminalne strukture je bezvizni režim, kojeg Albanija ima sa državama članicama EU što kriminalcima omogućava slobodno kretanje i poslovanje te enormne zarade u trgovini narkoticima i trgovini ljudima", ističu analitičari.

Pdseća se da je između 2014. i 2017.godine, Albanija postala glavna zemlja proizvođač i trgovac kanabisom u Evropi, što su potvrdili Europol, američki Stejt Department i Ujedinjene nacije (UN) .

Koristeći novac, mreže i njihove političke veze uspostavljene trgovinom kanabisom, albanska kriminalna organizacija proširila se na trgovinu heroinom i kokainom, stoji u analizi u kojoj se ukazuje da Albanija sada „služi kao ključna vrata za distribuciju heroina širom Evrope“ i glavni tranzitni koridor za krijumčarenje kokaina.

Pranje novca i prodiranje u legalnu ekonomiju postali su glavna aktivnost organizacija organiziranog kriminala, pa je Stejt Department u dva navrata, 2017. i ponovo 2018., Albaniju označio kao zemlju u kojoj se „nezakoniti prihodi lako peru", kao i da i dalje postoji "veliki rizik od pranja novca zbog raširene korupcije i slabih državnih institucija“.

Tirana

Tanjug/AP

Tirana, Foto: Tanjug/AP

I Savet Evrope je potvrdio da su „rizici pranja novca i dalje visoki“, a najveća pretnja dolazi od „kriminalnih prihoda koji potiču od trgovine narkoticima, poreskim i carinskim utajama i korupcije“.

Prema podacima Stejt Departmenta proizvodnja marihuane u Albaniji je samo u jednoj godini povećana za pet puta.

Iz svih navedenih razloga, ukazuje IFIMES, u napetoj atmosferi u Albaniji, koja zaostaje u procesima približavanja EU, ostaje otvoreno pitanje dodele datuma za početak pregovora sa EU. U suprotstavljanju, dodaje se, prednjači prvenstveno Francuska odnosno njen predsednik Emmanuel Macron, koji se protivi dodeli datuma o početku pregovora sa EU, pri čemu ima podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Dok je Holandija, navodi se, zvanično donela odluku u parlamentu, da se pokrene postupak za ukidanje bezviznog režima, koji Albanija ima sa državama članicama EU.

"Prvenstveno je važno normalizovati političku scenu i relaksirati odnose unutar države. Redovni masovni protesti na kojima učestvuje i po 200.000 građana su jasan znak nepoverenja vladi Edija Rame odnosno da je izgubio podršku među građanima", ističe IFIMES i ukazuje da su vladavina prava i (ne)delovanje pravne države „rak rana“ albanske države.