Beograd
E-stock/Katarina Mihajlović
starci baba i deda par penzioneri

Profimedia

 Foto: Profimedia

Direktor Fonda PIO Crne Gore Dušan Perović izjavio je da su izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) urađene u skladu sa preporukama Svetske banke.

"Fond PIO smatra da u okviru zakonskih rešenja treba obezbediti dva osnovna uslova: održivost penzijskog sistema na prvom mestu, a isto tako da se vodi računa o adekvatnosti penzija", izjavio je Perović.

Pročitajte još:

 

On je u intervjuu Portalu Analitika rekao da deficit Fonda PIO u prvih osam meseci tekuće godine iznosi 89,31 miliona evra ili 31,91 odsto. Stopa zavisnosti trenutno iznosi 1:1,74 što znači da za isplatu penzije jednog penzionera 1,74 zaposlenih uplaćuje doprinose.

On smatra da je optimalan odnos 1:5, a minimalan 1:3, a da je ove odnose teško postići čak i u ekonomski najrazvijenijim zemljama Evrope.

Bračni par Muž žena Penzioneri šetaju parkom Šetnja Park

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori prosečna penzija isplaćena za jul 2018. iznosi 284,85 evra. Najniža penzija iznosi 125,63 evra, a prima je 10.415 korisnika u zemlji i 35 korisnika van Crne Gore.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova - 40 godina staža i 65 godina života.

Ukoliko ne ispunjava ova oba uslova, zaposleni bi mogao otići u nepunu penziju sa 67 godina života i najmanje 15 godina staža, a ranije samo ako ispunjava strože uslove za invalidsku penziju.

Pročitajte još:

 

Sindikati su ponudili četiri uslova od kojih, kako najavljuju, neće odustati, a to su da su uslovi za odlazak u penziju 40 godina staža ili 65 godina života, da se za osnovicu obračuna penzije koristi 20 najboljih godina staža, a ne svih 40 godina, kao i da se povećaju najniže penzije na 80 odsto minimalne zarade, odnosno na 55 odsto prosečne zarade kada je u pitanju starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža.

Sindikati su u slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahteve najavili generalni štrajk.